Les empreses de l’acceleradora BCN Health Booster capten 51,8 M€ el primer any del programa

Presentació del primer any del programa BCN Health Booster a Biospain
27/09/2023 - 15:46 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

La primera generació d’empreses participants en el programa d’acceleració BCN Health Booster va captar 51,8 M€ de finançament públic i privat durant el 2022, el primer any de la seva posada en marxa. La xifra representa un 106% respecte als 49 M€ que ja havien aixecat abans d’incorporar-se a aquest programa, liderat pel Parc Científic de Barcelona (PCB) i l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de Barcelona Activa i la col·laboració de Biocat. Aquestes i altres xifres han estat presentades en el saló sobre biotecnologia BioSpain 2023, que té lloc a la Fira de Barcelona a Montjuïc del 26 al 28 de setembre.

L’acceleradora BCN Health Booster compta amb una inversió d’1 M€ i una durada de 3 anys, i va néixer en el context del Pla Barcelona Ciència per promoure la innovació en salut i el retorn a la societat de la inversió en recerca. L’aportació de l’Ajuntament de Barcelona és de 468.936 €, dels quals 343.240 € es destinen a subvencionar parcialment els lloguers dels laboratoris al PCB, i 125.696 €, a finançar el programa de suport empresarial de Biocat. Per la seva banda, el PCB va invertir 685.334 € en l’adequació de nous espais per acollir l’acceleradora a l’edifici Clúster II.

Segons Maria Terrades, directora del Parc Científic de Barcelona, “Les empreses accelerades han guanyat múscul financer; han fet créixer el seu equip humà; han donat més protagonisme a les dones a la seva estructura directiva; i han apostat per combinar el talent local i estranger”. Per a Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona i president del Patronat del PCB, “BCN Health Booster ha demostrat en només un any que l’entramat entre la recerca, la transferència i l’impacte social son fonamentals per al desenvolupament de la ciutat i del país com a societats del coneixement”. Per la seva part, Jordi Valls, tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament, ha manifestat que “aquest increment i consolidació d’startups en salut repercuteix directament en el benestar de la ciutadania i la sostenibilitat de la ciutat” i ha remarcat que “a través d’iniciatives com BCN Health Booster, es posen en valor els centres de recerca, les universitats, hospitals i entitats que fan de Barcelona una ciutat referent a escala internacional en tots aquests àmbits”.

Onze empreses participants

Les 11 empreses seleccionades són les cinc spinoffs i sis startups següents: Adaptel, Artificial Nature, Bioliquid, DeepUII Diagnostics, GAT Biosciences, GAT Therapeutics, MiMark, Nuage Therapeutics, Ona Therapeutics, OneChain i Zymvol. A finals del 2022, la inversió privada de les 11 companyies participants en el programa va arribar als 16,4 M€, i la captació de finançament públic va superar els 35,4 M€. A més, durant el mateix any, les empreses van gaudir d’una subvenció del 65% en el lloguer de laboratoris al Parc Científic de Barcelona i d’un programa gratuït d’acompanyament empresarial de Biocat, de més de 185 hores de formació, mentoria i consultoria personalitzades.

Quan van ingressar a la BCN Health Booster, les companyies ja havien assegurat part de la propietat intel·lectual amb un total de 17 patents registrades. Durant el primer any del programa, aquesta xifra es va incrementar un 12% fins a arribar a les 19 patents concedides i 30 en tràmit. Les indicacions principals on s’estan duent a terme les innovacions no han canviat durant el primer any d’activitat del programa: set companyies es troben en fase de descobriment de productes terapèutics; tres, desenvolupen sistemes de diagnòstic de diferents malalties, i una, biomaterials pel sector salut. Més de la meitat (64%) treballen al camp de l’oncologia.

El 2022 les empreses accelerades van augmentar el seu equip humà un 48%, de 66 a 98 professionals. El lideratge femení també es va incrementar un 43%: la xifra de dones amb càrrecs de responsabilitat va augmentar de 14 a 20. En finalitzar el primer any de posada en marxa de l’acceleradora, totes les empreses tenien ja presència femenina a l’equip directiu o fundador.

Suport financer, assessorament a mida i accés al capital

El Parc Científic de Barcelona ha destinat a l’acceleradora una superfície de 527 m2 a l’edifici Clúster II. El 2022, les 11 empreses seleccionades van gaudir d’una subvenció del 65% en el lloguer de laboratoris i serveis generals, bonificació que representa un import total de 184.794,96 €. A més, les empreses van accedir a un programa gratuït d’acompanyament empresarial de Biocat, adaptat a les seves necessitats, que va incloure 9 hores de formació i 176 hores de mentoria i consultoria en àrees estratègiques com ara elaboració del pla de negoci, tech-transfer, propietat intel·lectual, aspectes reguladors, comunicació eficaç, accés al mercat, finançament i internacionalització. 

En paral·lel, Biocat va proporcionar-les suport personalitzat per tal de facilitar les relacions amb fonts de finançament privat i grups farmacèutics. Durant el 2022, va promoure més de 55 accions per impulsar la connexió de les companyies amb fons d’inversió/corporates, i va oferir a totes les empreses de la BCN Health Booster la possibilitat de registrar-se al seu programa InvestBioRegion Portal, una plataforma de matchmaking per promoure acords de llicència, codesenvolupament i finançament entre els projectes emergents de la BioRegió i el sector privat. Aquests i altres indicadors de balanç del primer any de la BCN Health Booster han estat presentats oficialment en el saló sobre biotecnologia BioSpain 2023, celebrat del 26 al 28 de setembre a Barcelona.