Lliurades les subvencions per a projectes de ciència, recerca i innovació

Avui s’ha celebrat l’acte de lliurament de la primera edició de les subvencions per a projectes de ciència, recerca i innovació que l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura i amb la participació de “la Caixa”, atorga en el marc del Pla Barcelona Ciència.

Acte de lliurament de les subvencions per a projectes de recerca i innovació 2019 del Pla Barcelona Ciència
07/02/2020 - 12:45 h - Cultura i lleure Octavi Planells

Centres de recerca, universitats, empreses, institucions sanitàries, entitats públiques, privades i del tercer sector figuren entre les 25 organitzacions beneficiàries, que rebran les ajudes per executar un total de 7 projectes de recerca durant els propers 18 mesos. En l’acte de lliurament celebrat avui, Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, i Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de Fundació “la Caixa”, han fet públics els projectes de recerca seleccionats en la convocatòria.

Els requisits dels projectes aspirants a una de les subvencions contemplaven la implicació d’un mínim de tres organitzacions sol·licitants, de les quals, al menys una ha de tenir domicili fiscal o seu social al municipi de Barcelona i dues han de ser de l’àmbit de la recerca. A més, els projectes s’havien d’incloure dins d’algun d’aquests dos àmbits temàtics: (1) l’envelliment i la qualitat de vida, i (2) la mobilitat i el respecte i protecció del medi ambient.

Com a punt a favor i d’acord amb els criteris de selecció, s’ha donat especial valor a aquells projectes que compten amb empreses o entitats del tercer sector dins del seu grup sol·licitant, ja que aquesta combinació permet estrènyer el vincle entre el món de la recerca i la societat, així com fomentar la transferència del coneixement, la cultura científica i la participació ciutadana en les activitats de ciència.

A aquesta primera edició de les subvencions s’hi han presentat un total de 189 entitats agrupades en 57 projectes. El resultat, després de l’aplicació dels criteris de selecció, ha estat el de 21 entitats guanyadores, 7 projectes i una inversió de 900.000 €. Amb aquesta inversió a favor de la recerca, l’Ajuntament referma la seva voluntat de donar un nou impuls a la ciutat com a capital científica europea.

Els projectes

De l’àmbit de l’envelliment i la qualitat de vida:

  • MicroBioMap: Coneixent el microbioma urbà per millorar la qualitat de vida. Microbiomap analitza l’ecosistema dels microorganismes de Barcelona per tal d’entendre el seu impacte ambiental i dissenyar estratègies que millorin la salut de la ciutadania. Un projecte liderat per la Universitat Pompeu Fabra.
  • AiguaBCN: El primer mapa de BCN sobre la qualitat de l’aigua de l’aixeta. El projecte Aigua BCN construirà un mapa amb les concentracions de contaminants emergents presents a l’aigua de consum de Barcelona i estudiarà els efectes que poden tenir les substàncies analitzades per a la salut. Un projecte liderat per ISGlobal – Institut de Salut Global de Barcelona, centre impulsat per ”la Caixa”.
  • +ÀGIL: El programa per envellir en positiu. +ÀGIL aconsegueix reduir o revertir la fragilitat de la gent gran a partir d’un programa innovador i interdisciplinari basat en l’adaptació de recursos ja desenvolupats a les Àrees Bàsiques de Salut (ABS). Projecte liderat per VHIR – Hospital Universitari Vall d’Hebron Institut de Recerca.
  • MosquitoAlertBCN: Smart control de mosquits transmissors de malalties. MosquitoAlertBCN és un projecte de ciència ciutadana que incorpora eines tecnològiques de forma intel·ligent per al seguiment de mosquits urbans i la prevenció de malalties infeccioses potencialment perilloses. Projecte liderat per CREAF- Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals.

De l’àmbit de la mobilitat i el respecte i la protecció del medi ambient

  • NewMob: Cap a una nova mobilitat urbana sostenible i saludable. NewMob analitza l’impacte dels nous mitjans de transport elèctrics i compartits sobre l’entorn social i mediambiental de la ciutat de Barcelona, així com en la salut de la seva ciutadania. Projecte liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Hy-BCN: Energies renovables sota demanda: on i quan vulguis. HyBCN desenvolupa un sistema integrat que converteix l’aigua en hidrogen verd, l’emmagatzema i en produeix energia renovable per al seu ús sota demanda. Projecte liderat per IREC – Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya.
  • Patí Científic: Una flota ciutadana per preservar la salut de les aigües. El projecte Patí Científic proposa monitoritzar les aigües costaneres de Barcelona durant tot l’any i visibilitzar els resultats en obert, tot implicant a la ciutadania aficionada al patí català. Projecte liderat per CSIC – Institut Ciències del Mar.

Més informació de tots els projectes

Suport municipal a la recerca

Aquesta convocatòria de subvencions per a projectes de ciència, recerca i innovació constitueix una de les deu línies estratègiques del Pla Barcelona Ciència, l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per impulsar la ciutat com a capital europea en recerca i innovació. El pla estructura les seves línies estratègiques en tres grans eixos, d’entre els quals, les subvencions s’emmarquen dins l’eix de Suport municipal a la recerca. Gràcies a iniciatives com aquesta, entitats implicades en el sistema de recerca, desenvolupament i innovació poden avançar junt amb la societat en la cerca de solucions per a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.