Petits Talents Científics clou el curs 2022-2023 amb un acte en format de congrés

Presentació de Petits Talents Científics
04/05/2023 - 15:39 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’Auditori i l’Àgora del CosmoCaixa han estat la seu, el 3 i 4 de maig, d’un congrés científic ben particular, amb ponències i presentacions conduïdes per una comunitat científica composta per infants de 8 a 12 anys. Es tracta de l’acte de cloenda del curs 2022-2023 de Petits Talents Científics, el programa d’actualització científica per a mestres d’educació infantil i primària que organitzen l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i EduCaixa. Al llarg de les dues jornades, desenes d’infants han centrat l’esdeveniment amb la presentació dels projectes en què han treballat durant el curs.

Petits Talents Científics vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat d’educació infantil i primària. Gràcies a l’actualització metodològica i didàctica del professorat que impulsa el programa, alumnes de diversos centres educatius participants han pogut fer un treball de recerca real, seguint les passes del mètode científic, formulant hipòtesis, dissenyant experiments per contrastar-les, obtenint resultats i extraient conclusions.

En el curs 2022-2023, el tema que ha centrat la recerca de les escoles participants ha estat “Les plantes i el seu paper clau en sostenibilitat”. Al llarg de les dues jornades al CosmoCaixa, l’alumnat ha participat en ponències a càrrec de vuit infants de cada classe, al voltant d’aspectes com la biodiversitat vegetal, la importància de les plantes en el manteniment dels ecosistemes, la seva relació amb els gasos d’efecte hivernacle i la seva capacitat de mitigar l’impacte del canvi climàtic a escales global i urbana. Les presentacions s’han realitzat de manera simultània en les sales Auditori i Àgora, davant de cinc o sis classes més en cada un dels espais.

Aquest curs també ha permès realitzar les Connexions PTC, en les quals han participat tres escoles. En aquest context, l’acte de cloenda de Petits Talents Científics ha inclòs la presentació per part de l’alumnat dels resultats d’aquestes connexions, que enguany s’han establert amb el Jardí Botànic de Barcelona (dues escoles) i amb el Zoo de Barcelona (una escola). A més, el congrés ha inclòs activitats ofertes pel CosmoCaixa per a tots els grups assistents, adequades a l’edat de cadascun, i la visita lliure al recinte del museu.

Deu edicions

El curs 2022-2023 ha estat la desena edició de Petits Talents Científics. Al llarg d’aquestes, han participat en el projecte més de 300 centres de primària de la ciutat, públics i concertats, han rebut formació més de 650 docents i s’hi han implicat directament més de 14.000 infants. En el curs 2022-2023 han participat un total de 17 centres de Cicle Infantil i Cicle Inicial d’Educació Primària, 23 centres de Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària, i un total de 1800 alumnes.