S’obre el període d’inscripcions del curs Escolab 2022-23

Escolab - Barcelona Ciència i Universitats
08/09/2022 - 15:23 h - Educació i estudis Octavi Planells

Com cada any, amb l’inici del curs acadèmic, el programa Escolab obre el seu període d’inscripcions per convidar a la comunitat d’estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius a participar en activitats a laboratoris d’universitats, centres de recerca, hospitals i empreses. Del 9 al 16 de setembre, els centres educatius podran inscriure’s a les activitats d’aquesta iniciativa de Barcelona Ciència i Universitats que compta amb la participació de nombrosos centres i laboratoris, els quals organitzen i ofereixen les activitats.

Fins al 8 de setembre, els laboratoris han pujat les seves propostes d’activitats al web d’Escolab. Després d’aquesta data, del 9 al 16 de setembre tindrà lloc el període d’inscripcions dels centres educatius i, a continuació, el dissabte 17 de setembre es realitzarà el sorteig de les activitats entre les escoles i instituts que les han sol·licitat. Tot seguit, a partir del 19 de setembre, s’obrirà el període d’inscripció lliure a les activitats que no han estat assignades en el sorteig.

Per fer la reserva, cal que els centres educatius estiguin prèviament registrats al web d’Escolab. Un mateix centre pot fer, com a màxim, quatre reserves diferents. Tot el procediment està detallat a la pàgina de reserves del web d’Escolab.

Les activitats consisteixen en tallers presencials o visites que permeten veure la gran diversitat de laboratoris i experimentar els nous descobriments dels equips multidisciplinaris que hi treballen. D’aquesta manera, Escolab ofereix a l’alumnat la possibilitat de viure en primera persona el dia a dia d’un laboratori de recerca capdavantera en el seu àmbit d’estudi i entrar en contacte amb la comunitat científica per tal de conèixer de prop el seu treball. Alhora, permet aprofundir en la recerca d’àmbits com les ciències de la vida, la física i la química, la tecnologia o la informàtica, però també de disciplines de les ciències socials com la sociologia, les humanitats, l’economia o l’empresa.

Algunes dades del curs passat

Després de dos anys marcats per la pandèmia, en el curs 2021-22, Escolab va mostrar una recuperació cap a la normalitat, tot i mantenir-se encara lluny de les xifres prepandèmiques del curs 2018-19. Així, en la passada edició van participar 34 centres de recerca que van oferir 110 activitats diferents que es van traduir en una oferta de 259 sessions i 5216 places.

Com a colofó de l’edició passada, el 28 de juny es va celebrar a l’Institut Botànic de Barcelona la Trobada Escolabers, connectant recerca i aula més que mai!, on centres de recerca i centres educatius participants en les activitats del curs 2021-22 van poder compartir experiències d’èxit i opinions. La trobada també va servir per fer retrospectiva de l’activitat d’Escolab durant el període de pandèmia, així com per conèixer alguns projectes pilot implementats durant els cursos 2020-21 i 2021-22 que van permetre apropar la recerca científica a les aules, com ara VacunAcció, Alimentem-nos naturalment! i Connectem recerca i aula, que han obert una nova via per apropar la recerca a l’aula.

De les presentacions i els debats al voltant dels projectes, es va extreure la conclusió que, malgrat la llarga durada d’aquestes iniciatives col·laboratives, i la dedicació i paciència que això comporta, amb la seva participació l’alumnat s’ha enriquit ampliant el seu esperit crític i curiositat científica. Per tot plegat, malgrat les limitacions marcades per les mesures per contenir la pandèmia de covid-19, l’èxit de la passada edició i dels projectes a llarg termini demostren que Escolab continua essent un programa ben viu i ben valorat tant per la comunitat científica com l’educativa.