Agenda

Inici » Agenda » Constel·lacions, planetes i meteors

Dimecres, 01 desembre 2021 fins al Divendres, 17 desembre 2021

Centre Cívic Vil·la Urània. Saragossa, 29.

Horaris i inscripcions, a l'enllaç de cada activitat.

Data de publicació: Dimecres, 24 novembre 2021

Constel·lacions, planetes i meteors

El Centre Cívic Vil·la Urània acull tres activitats de divulgació científica relacionades amb el cel.

Fa més d'un segle que la Vil·la Urània orienta cap al cel la mirada de qui la visita. Després de la seva construcció el 1868, l'edifici situat a l'actual barri del Farró va allotjar la família de Josep Comas i Solà, un dels principals astrònoms i divulgadors científics espanyols del segle passat. Des de la seva residència, Comas i Solà va realitzar diverses observacions del cosmos i algun descobriment. De fet, el nom de la vil·la fa referència a la musa de l'astronomia. Avui, convertit en centre cívic, el recinte pren el relleu de Comas i Solà amb una àmplia oferta d'activitats de divulgació, moltes de les quals se centren a l'astronomia. Aquest desembre, tres propostes agrupades amb el títol Mirant el cel ens conviden a observar allò que succeeix per sobre dels nostres caps.

Dues propostes ens porten més enllà de l'atmosfera terrestre. El dimecres 1 de desembre, tindrà lloc el taller El cel dels que s'inicien. Constel·lacions i llegendes, a càrrec de Carlos López, d'Aster Agrupació Astronòmica. La sessió permetrà familiaritzar-se amb les principals estrelles que poblen el firmament i les figures mitològiques amb què les antigues civilitzacions van trobar en agrupar-les. Després, el dimecres 15 de desembre, l'astrofísic Ignasi Casanova, de la UPC i AstroBarcelona, farà una comparativa de la Terra amb un altre planeta que ha evolucionat en paral·lel al nostre, però que també mostra nombroses diferències: Mart. A la xerrada Mart i la Terra: història de dos planetes donarà a conèixer les principals característiques dels dos mons i les causes que han fet que en un floreixi la vida mentre que l'altre sigui un planeta inhòspit i inert.

La tercera proposta, el divendres 17 de desembre, se centra en els fenòmens del cel proper, dins de l'atmosfera terrestre. L'activitat consisteix en una visita a l'exposició 100 anys mirant el cel, al Palau Robert, que commemora el centenari del Servei Meteorològic de Catalunya. La mostra fa un recorregut per la història de la institució, creada el 1919 a proposta del meteoròleg Eduard Fontserè i que des de llavors ha realitzat una intensa tasca de previsió i observació del temps meteorològic, d’innovació, investigació i divulgació científica, així com de seguiment climatològic. La visita ofereix una oportunitat per comprendre com s'han estudiat els fenòmens meteorològics al llarg del darrer segle i cap a on avança aquesta ciència actualment.

Més informació en aquest enllaç.