Agenda

Inici » Agenda » Llum verda a la rehabilitació del Museu Martorell

Dilluns, 21 juny 2021 fins al Divendres, 31 desembre 2021

Data de publicació: Dilluns, 21 juny 2021

Llum verda a la rehabilitació del Museu Martorell

L’Ajuntament ha aprovat el projecte amb què l’equipament situat al parc de la Ciutadella es tornarà a obrir al gran públic.

El Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, un espai d’interpretació del Parc de la Ciutadella i una exposició permanent sobre la relació de l’ésser humà i la natura. Aquests són els nous serveis que allotjarà el Museu Martorell d’acord amb el seu projecte de rehabilitació integral que ha aprovat l’Ajuntament de Barcelona. El tràmit permetrà iniciar el procediment de licitació de les primeres obres que es preveuen tirar endavant en aquest equipament històric, el primer museu públic que es va obrir a Barcelona el 1878, amb la perspectiva d’iniciar els treballs aquesta tardor, i amb un import de licitació de gairebé 2.645.000 €.

El Museu Martorell, antic Museu de Zoologia, forma part del conjunt d’equipaments museístics que configuren el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Nat, junt amb la seu científica al Castell dels Tres Dragons, el Jardí Botànic i el Jardí Botànic Històric (ambdós, a Montjuïc), i la seu del Museu al Fòrum. El Nat és un consorci format per l’Ajuntament de Barcelona i per la Generalitat de Catalunya. Amb aquest tràmit s’inicia l’execució de l’objectiu 8.1 del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 per desenvolupar el projecte urbà i científic de la Ciutadella del Coneixement, objectiu que contempla, entre altres accions, el projecte de rehabilitació de l’edifici Martorell per poder obrir-lo de nou a les persones visitants, ja que actualment tot i que està en ús, està tancat al públic.

La intervenció s’ha dividit en tres fases, la primera de les quals serà la que s’abordarà a partir d’aquesta tardor: (1) la rehabilitació integral de l’interior de l’edifici; (2) la rehabilitació de les façanes; (i 3) els treballs de reforma als exteriors que inclouen rampes, escales d’accés i altres adaptacions. Amb les diferents accions es vol superar envelliment de l’edifici sofert pel pas dels seus més de 140 anys d’història, però també introduir les modificacions necessàries de caràcter funcional per adaptar-lo a les noves exigències d’ús com a equipament obert al públic, millorar la seva eficiència energètica i sostenibilitat. Les intervencions es faran sota criteris de conservació dels valors patrimonials i d’adaptació flexible al nou programa funcional.

Els nous usos del Museu Martorell posaran en valor la singularitat de cadascun dels espais. A la planta primera es localitzaran els espais de treball intern, a la segona se situarà la sala polivalent sota la gran lluerna i al soterrani hi haurà un espai de magatzem i de serveis. A l’ala lateral orientada a muntanya s’ubicarà el Centre de Documentació que albergarà tota la col·lecció documental del Museu de Ciències Naturals de Barcelona procedent dels antics museus de Zoologia i Geologia i estarà obert a tots els públics. L’ala orientada a mar allotjarà un espai expositiu sobre la relació de l’ésser humà i la natura a través de l’evolució dels museus de ciències naturals des dels gabinets de curiositats fins a l’actualitat com a fill conductor.

Més informació en aquest enllaç.