Agenda

Inici » Agenda » Pols de cometa

Divendres, 09 agost 2019 fins al Dimarts, 13 agost 2019

Tota la nit.
Punts relativament apartats de la contaminació llumínica.

Data de publicació: Dimarts, 06 agost 2019

Pols de cometa

La pluja d’estels dels Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç marquen el cor del període estiuenc.

A la ciutat és complicat contemplar el firmament. Els edificis veïns i la contaminació lumínica s’interposen entre la nostra vista i l’espai. No obstant, en alguns punts alts de la ciutat o dels seus voltants, com ara un terrat, el cim d’un turó o algun punt de la serra de Collersola, les condicions de visibilitat poden millorar respecte a l’entramat urbà. Les nits entre el 9 i el 13 d’agost es produeix un fenomen astronòmic que es repeteix any rere any a la mateixa època: la pluja dels Perseids, també coneguda com llàgrimes de Sant Llorenç. Caçar-les al vol, requereix certa paciència, encara més a la ciutat, però si els núvols no fan acte de presència, cercar un lloc relativament apartat de la contaminació lumínica per intentar observar-les pot ser un molt bon motiu per aprofitar la fresca de les nits d’estiu.

El 1992, el cometa Swift-Tuttle s’acostà a l’òrbita de la Terra. Al seu pas, deixà restes de minúscules partícules suspeses a l’espai que van alimentar el rastre de pols que el mateix cometa havia deixat uns 133 anys abans i que durant un curt període de l’estiu, interactua amb l’atmosfera terrestre. Cap a finals de la primera quinzena d’agost, la Terra, en el recorregut que traça al voltant del Sol, creua la regió de l’espai on es troben aquestes restes de pols.

Al penetrar a l’atmosfera aquestes diminutes partícules, de la mida del cap d’una agulla, ho fan a tal velocitat que degut a la fricció amb els gasos atmosfèrics s’escalfen fins arribar a la incandescència. En conseqüència, brillen i s’encenen convertint-se en els estels fugaços que veiem des de la superfície terrestre. Els que es poden contemplar al voltant del dia de Sant Llorenç, el 10 d’agost, poden arribar a excedir els 100 estels fugaços per hora, d’aquí que al fenomen se’l consideri una pluja d’estels que per la data en què es produeix, se les anomena llàgrimes de Sant Llorenç, però també es coneixen com Perseids, ja que el seu punt d’origen es troba en la direcció que marca la constel·lació de Perseu.

El moment àlgid per detectar més Persèids és la nit del 12 al 13 d’agost. Quants en podeu arribar a caçar al vol? Poseu-vos a prova!