Agenda

Inici » Agenda » Robots, els humans i les màquines

Divendres, 13 juliol 2018 fins al Diumenge, 13 gener 2019

De dilluns a diumenge, de 10.00 a 20.00 h.
CosmoCaixa. Isaac Newton, 26.

Inclòs a l'entrada del museu.

Data de publicació: Divendres, 13 juliol 2018

Robots, els humans i les màquines

Una exposició que repassa la nostra relació amb la tecnologia, des de les primeres civilitzacions fins al futur que s’acosta.

La nostra primera acció un dia qualsevol és apagar el despertador. I la darrera, programar-lo per al matí següent o caure adormits davant del televisor. Sigui com sigui, el primer i últim contacte de la jornada sol ser amb una màquina. I és lògic. Vivim envoltats d’aparells cada cop més intel·ligents i interactuem amb ells a totes hores, fins i tot més que amb persones. Ara, una exposició al CosmoCaixa repassa com s’ha forjat el nostre matrimoni amb el món de la tecnologia, analitza la situació actual i prediu escenaris futurs on els humans podríem acabar fusionant-nos amb les màquines. És la mostra Robots, que s’inaugura el dijous 12 de juliol i que es pot visitar fins el 13 de gener del 2019.

Des de que els nostres avantpassats van inventar els estris més rudimentaris, els humans hem sabut recórrer als ginys per fer-nos la vida més fàcil. Els segles d’evolució conjunta ens ha fet cada cop més dependents però des de mitjans del segle XX, la relació amb la tecnologia s’ha fet encara més estreta. Què ha passat? La computació i la revolució digital ha fet que les màquines siguin cada cop més intel·ligents, autònomes i capaces de prendre decisions per nosaltres.

Avui, la robòtica i la intel·ligència artificial són realitats que encara accentuen més la nostra dependència de les màquines i que incideixen en tota mena d’àmbits de les nostres vides: en el lleure, la indústria, la vida domèstica, la medicina, el transport, l’economia. La tendència va a l’alça, i per si això fos poc, cada cop més les màquines formen part de nosaltres, del nostre cos. Les pròtesis i els implants es sofistiquen any rere any, i el seu perfeccionament podria fer possible connectar el sistema nerviós d’un humà amb una màquina. Quin futur ens espera? Serà un món on els humans viurem envoltats de cyborgs i androides? Quines serien les implicacions socials i ètiques d’un escenari així? L’exposició Robots respon a preguntes com aquestes.

Més informació en aquest enllaç.