Agenda

Inici » Agenda » Tot sobre els ratpenats

Dimecres, 24 novembre 2021 fins al Dimecres, 24 novembre 2021

19.00 h.
Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47.

Gratuït amb inscripció. També s'emetrà per la plataforma Zoom.

Data de publicació: Dimecres, 17 novembre 2021

Tot sobre els ratpenats

La Societat Catalana de Biologia presenta una xerrada sobre aquests animals i els mites que han aparegut al voltant de la seva figura.

Saps que els ratpenats són els únics mamífers que poden volar? Resulta fascinant veure com aquests animals han evolucionat al llarg del temps i actualment ocupen una gran varietat de nínxols ecològics, exercint un paper fonamental en tots ells. De tot això i molt més, en parlarà en Jordi Serra, de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat, a la xerrada Els ratpenats: ciència i mite, organitzada per la Societat Catalana de Biologia i que es durà a terme el dimecres 24 de novembre a l'Institut d’Estudis Catalans.

Durant la xerrada, Serra analitzarà què hi ha de realitat i de mite al voltant d'aquest animal fascinant i explicarà a l'audiència com els ratpenats han evolucionat durant els 64 milions d'anys d'història fins a representar el 20% del total de les espècies de mamífers del planeta. Això suposa 1.400 espècies diferents repartides per tots els continents, a excepció de l'Antàrtida. De la mateixa manera, farà un repàs de les característiques més peculiars de les ratapinyades, com l'ecolocalització. Aquesta és una capacitat que comparteixen amb altres espècies com els dofins i els catxalots que els permet crear un mapa espacial del seu entorn a través del ressò dels ultrasons que transmeten. Gràcies a aquesta habilitat, que funciona d'una manera similar a la del sonar, són capaços de desplaçar-se sense problemes per llocs amb poca visibilitat i caçar les seves preses.

A la segona part de la conferència, el biòleg parlarà sobre la relació entre aquests mamífers i el coronavirus, i donarà resposta a una pregunta cabdal que la ciutadania s'ha fet des que va esclatar la pandèmia: per què s'ha produït ara l'epidèmia de covid-19 si els ratpenats tenen coronavirus des de fa anys?

Més informació sobre la ponència i les inscripcions en aquest enllaç.