Oficina de Ciència Ciutadana
L'Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona és la plataforma multidisciplinar per al foment de la ciència ciutadana i de l'aprenentatge col·lectiu basat en l'experiència i les bones pràctiques.
L’Oficina té la missió de donar suport a la ciència ciutadana que es fa a Barcelona a través d'assessorar, acompanyar i promoure projectes que volen treballar a la ciutat i la seva Àrea Metropolitana així com desenvolupar accions encaminades a apropar ciutadania i recerca i potenciar la connexió amb nous agents cívics i culturals.
Què pot fer per tu l'Oficina?
Recorregut de l'Oficina
L’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona neix el 2012 impulsada per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona amb la voluntat de consolidar projectes de ciència ciutadana a Barcelona i acompanyar-los a l’hora d’afrontar els reptes socioambientals propis de la ciutat.
Entre 2012 i 2019 l’Oficina ha organitzat diferents esdeveniments per dialogar i reflexionar sobre el tema així com promocionar la ciència ciutadana entre veïns i veïnes de la ciutat. Entre aquests actes s’han organitzat jornades tècniques (Dia de la Ciència Ciutadana) i tallers i demostracions portat a terme a la Festa de la Ciència i a la Biennal Ciutat i Ciència, durant la qual es promou, juntament amb la Fundació Ibercivis, el Manifest de la Ciència Ciutadana.
En tots aquests anys, nombrosos grups de recerca s’han anat sumant a aquest corrent i han obert la seva recerca a la ciutadania. Actualment, alguns projectes s’han tancat, altres han evolucionat i crescut, i altres just acaben de començar. Al llarg d’aquests període, les diferents accions i programes transversals han portat la ciència ciutadana a bona part dels districtes de la ciutat, involucrant a més de 13.000 veïns, veïnes i escolars, el quals han recollit més de 10.000 dades valuoses per a la recerca científica.

Decàleg de bones pràctiques
Tot projecte interessat a col·laborar amb l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona ha de subscriure els punts següents:
Els projectes i els seus membres hauran de seguir les pautes de comportament Responsible Research and Innovation (RRI) promogudes per la Unió Europea i respondre als Objectius del Desenvolupament Sostenible promoguts per la UNESCO.