Àpats nadalencs i malbaratament alimentari

..
17/12/2021 - 13:44 h - Medi ambient i sostenibilitat Judit Pelegrina Barcons

Les festes de Nadal seran, enguany, atípiques amb trobades més reduïdes i amb força distància. Enviar productes a domicili, organitzar trobades online o buscar alternatives més òptimes per poder veure’ns són algunes de les opcions a les tradicionals reunions familiars. Tot i això, seguiran els grans àpats amb força menjar a taula, conseqüentment amb moltes restes i residus a gestionar. 

Així doncs, en aquestes dates, pensem més que mai en fer un consum sostenible i en evitar el malbaratament alimentari, prenent consciència del que comprem i consumim. Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), el malbaratament alimentari a Europa es troba entre els 280 i 300 kgs per càpita i any, la qual cosa ens presenta una realitat sobre les problemàtiques socials més freqüents al món. 

Planificar els àpats, reutilitzar els aliments o augmentar el consum de productes vegetals són alguns dels suggeriments dels experts per a aquestes festes singulars. A continuació, veiem més alternatives segons els experts del CETT-UB, centre universitari de referència en turisme, hoteleria i gastronomia:

  • Organitza els menús i els productes que realment necessites. Enguany els àpats nadalencs i les reunions seran més reduïdes. Així doncs, cal reestructurar i pensar amb la previsió a l’hora d’anar a comprar i preparar els menús. En aquest sentit, és molt recomanable calcular amb anterioritat les quantitats exactes que necessitarem per a fer les racions i no comprar un excés de menjar que no farem servir.
  • Fes un calendari per planificar els àpats. És una època en la qual es concentren celebracions en pocs dies de diferència. Així doncs, es recomanable no acumular massa aliments a la nevera, ja que d’aquesta forma es conserven millor i evitarà que compris en excés.
  • Aprofita tot el que sobra. A l’hora de pensar quins menús podem fer, podem pensar en plats que ens permetin utilitzar aliments que tenim al rebost o reaprofitar aliments resultants de les sobres d’altres àpats. Els canelons, les cremes o les croquetes són algunes receptes de reaprofitament molt útils per aquestes dates i ben gustoses!
  • Aposta pels productes vegetals. Tot i que durant aquestes festes, sempre ens acabem decidin més per menjar carn o peix, augmentar el consum de fruites i verdures és clau per a ser més respectuosos amb el medi ambient, prioritzant el consum de productes de proximitat, de qualitat i sostenibles. 

Per acabar, us deixem l’enllaç a una de les campanyes de comunicació més rellevants de l’Agència de Residus de Catalunya: Som gent de profit. Aquesta va adreçada a la ciutadania, amb l’objectiu principal de conscienciar la població sobre el que comporta el malbaratament d’aliments. Cal crear consciència i actuar vers aquesta problemàtica, sobretot en aquestes dates més indicades!