Notícies

Inici » Noticia » EscoLab atorga els premis del VI concurs Tenim una idea!

EscoLab atorga els premis del VI concurs Tenim una idea!

20 juny 2019

Ciència. La nanotecnologia i la millora de la qualitat de l’aire són els temes de les propostes guanyadores.

El guardó premia les propostes sobre idees innovadores i que poden ser objecte de recerca científica que realitzen estudiants participants en les activitats del programa EscoLab.

La nanotecnologia i la millora de la qualitat de l’aire són els temes guanyadors en la sisena edició del concurs Tenim una Idea! El passat dimarts 18 de juny, les persones aspirants a optar al premi en alguna de les seves categories, es van reunir al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) en l’acte de lliurament dels guardons. Els premis, adreçats a estudiants que han participat en algunes de les activitats del programa EscoLab, reconeixen la capacitat creativa i innovadora del jovent i la seva vocació per encarar reptes de rellevància social des de la ciència i la tecnologia.

En aquesta edició s’han atorgat tres premis a les millors idees, corresponents a les tres categories del certamen, i un quart premi a la professora que ha animat a un major nombre d’alumnes a participar a la convocatòria. Durant la seva deliberació, el jurat ha contemplat aspectes com la originalitat de les idees, el seu grau d’innovació, la rellevància social, el plantejament i presentació de les propostes o les aplicacions que d’elles se’n deriven.

Idees guardonades

Les guanyadores de la idea per millorar la salut i l’alimentació de la ciutadania han estat l’Aina Vilar i la Carlota Garcia, de l’Escola Pia de Granollers, per una proposta sobre la regeneració de teixit ossi a través d’un compost injectable basat en nanopartícules.

La Marta Minguillón i la Carla Mandado, del Col·legi Immaculada Concepció, s’han endut el guardó a la idea per millorar l’entorn urbà i la qualitat ambiental de la ciutat, amb una proposta per realitzar una modificació genètica en plantes que incrementi la seva producció d’oxigen i contribueixi a millorar la qualitat de l’aire urbà.

En quant a la idea d’aplicació tecnològica per a la millora de la ciutat i de la qualitat de vida, el guardó ha estat per a la Carlota Unanue, Daniela Guerra i Marina Moré, de l’Escola Sagrat Cor Diputació, amb la proposta del desenvolupament d’una app que mostri els nivells de contaminants de l’aire que una persona respira i que suggereix rutes urbanes pels carrers amb menys pol·lució.

La docent amb major capacitat de mobilització d’estudiants per a què participin al concurs ha estat la professora Montse García, del Col·legi Immaculada Concepció. En conseqüència, ha guanyat el premi a la docent més inspiradora.

EscoLab i els premis Tenim una idea!

EscoLab és l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per estrènyer el vincle entre la comunitat d’estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius i la recerca més capdavantera. Cada curs acadèmic, a través d’aquest programa, desenes de laboratoris d’universitats, centres de recerca, hospitals i empreses obren les seves portes i ofereixen un gran ventall d’activitats a l’alumnat per a què aquest pugui establir un diàleg amb les investigadores i investigadors que treballen a favor de l’avenç de la societat.

Mitjançant el concurs Tenim una idea!, EscoLab incentiva a l’alumnat participant al programa a adoptar una actitud creativa i a reflexionar sobre la possibilitat real de fer recerca i d’innovar, a fer propostes sobre projectes, invents o línies de recerca que els interessa o motiva i empoderar la joventut per prendre partit en els reptes socials des de la ciència i la tecnologia.

Més informació