Notícies

Inici » Noticia » Neix el BiciHub, el centre de referència de la mobilitat sostenible i l’ESS a Barcelona

Neix el BiciHub, el centre de referència de la mobilitat sostenible i l’ESS a Barcelona

03 març 2019

El centre Bicihub s’ha inaugurat aquest cap de setmana a la rehabilitada nau industrial de Can Picó.

El centre Bicihub s’ha inaugurat aquest cap de setmana a la rehabilitada nau industrial de Can Picó, situada en ple Eix Pere IV del Poblenou. Impulsat des del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, el projecte es converteix en l’espai de referència de proximitat, de barri i de ciutat, dedicat a la mobilitat sostenible en bicicleta i a l’Economia Social i Solidària (ESS).

Tal i com ha afirmat durant l’acte de presentació Mercedes Vidal, Regidora de Mobilitat de Barcelona, “el Bicihub ja és un projecte cooperatiu plenament en marxa, centrat en l’economia sostenible que compta amb la participació de 24 entitats del món de la bicicleta en l’edifici emblemàtic de Can Picó”, en ple Eix Pere IV projectat per l’Ajuntament i els veïns de Sant Martí com un dels pols cooperatiu de la ciutat.

Per la seva banda, Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, ha destacat la importància de que les organitzacions de l’àmbit de l’ESS assumeixin projectes importants. “Estem en un molt bon moment per la bici, pel transport sostenible, així com per l’ESS i hem d’estar molt contents que 24 entitats liderin aquesta confluència que obre espais a la ciutadania i marquen el camí per altres sectors de l’ESS”, ha explicat.

El paper de les persones

Però si parlem de projectes, s’ha de destacar la importància de les persones que estan al darrere d’espais com el BiciHub. Així ho ha expressat Pere Serrasolses en nom de BiciHub: “Si parlem de bici, parlem de persones. Són les que mouen el món i són el fonament i el valor principal de tot aquest projecte”.

Diferents persones i entitats de l’economia social i empreses de la mobilitat sostenible de la ciutat han desenvolupat un procés participatiu obert al teixit social del barri que han definit la finalitat, objectius i usos del nou equipament. Així doncs, el BiciHub és una experiència de gestió públic-comunitària, aquest nou enfocament de la gestió dels comuns urbans. Amb l’espai BiciHub es posa a disposició d’una iniciativa ciutadana un bé patrimonial per a desenvolupar activitats i serveis d’interès públic per la ciutat.

L’Associació BiciHub està formada per 24 entitats amb la tasca de gestionar l’equipament: 30diesambBici, BACC, AAVV Poblenou, Bicitours Barcelona, Cicloesfera, Emat, Fem Bici, Som Bici, Taula Eix Pere IV i les cooperatives i empreses de la mobilitat sostenible: Barabara Educació, Biciclot, Ciclosfera, Barcelona-Copenhagenize, Mensakas, Santafixe, Som Mobilitat, Rueda, Taller bon pedal, Factoria Ciclista, Eco-Contador, ISGlobal, Espai Ambiental, En Bici sense Edat i Som Ecologística.

Entre els objectius estratègics que s’han marcat en l’horitzó 2018-2020 hi ha impulsar la creació de nous serveis i activitats socials i empresarials relacionades amb el món de la bicicleta, dins el marc de l’Economia Social i Solidària; promoure la formació i generar coneixement en matèria de mobilitat sostenible, especialitzat en la bici. “Pensant en la gent a qui les polítiques de mobilitat no arriben, volem donar ocupació, formació i alternatives a les persones més necessitades. I la bici també pot contribuir a millorar la seva qualitat de vida”, ha afirmat Pere Serrasolses.

La rehabilitació de Can Picó

Les obres de rehabilitació de l’edifici de Can Picó, edifici industrial situat al carrer Pere IV, 58, catalogat com a Bé d’Interès Urbanístic i patrimoni industrial del Poblenou han finalitzat recentment. L’edifici, que va ser adquirit per l’ajuntament l’any 2007, després de molts anys d’abandonament, ha estat cedit al 2014 a la cooperativa Biciclot per tal d’impulsar aquest clúster de la bicicleta i la mobilitat sostenible. En aquest  espai confluiran la formació,  la reutilització, la producció, l’educació i la participació social, així com un taller obert d’autoreparació.

La inversió total per rehabilitar Can Picó i posar en marxa el nou espai ha estat de 1.1M€ i s’ha finançat en gran mesura amb una aportació municipal de 800.000€.