Notícies

Inici » Noticia » Per una Festa de la Ciència més sostenible

Per una Festa de la Ciència més sostenible

26 setembre 2019

Ciència. El gran esdeveniment ciutadà de divulgació científica i tecnològica aposta per reduir el consum de paper amb l’ús d’elements de difusió digitals.

Enguany, la tradicional Festa de la Ciència se celebra al Moll de la Fusta a la tardor, els dies 26 i 27 d’octubre.

En la seva tretzena edició, aquest gran esdeveniment de divulgació científica i tecnològica que impulsa Barcelona Ciència, agrupa més d’un centenar d’activitats organitzades per centres de recerca, universitats, associacions, equipaments, professionals de la divulgació i altres entitats. Durant dos dies, la ciutadania té una cita ineludible amb la ciència per explorar tots els àmbits de la recerca i conèixer els seus i les seves protagonistes.

En aquesta edició de la Festa, es reforça l’aposta pels continguts de difusió digitals amb què es procura reduir l’impacte ambiental de l’esdeveniment generant menys residus. Amb aquest objectiu, es donarà major protagonisme al lloc web de la Festa i es fomentarà la consulta online del programa d’activitats a través de codis QR inclosos als panells de senyalització del Moll de la Fusta. A més, com en edicions anteriors, la Festa comptarà amb un punt d’informació i persones de suport per atendre tots els dubtes i consultes de qui s’uneixi a l’esdeveniment.

 

Temàtiques commemoratives

Enguany es posa especial èmfasi en tres fets de gran rellevància per la ciència i per la cultura en general. Un és la commemoració el 2019 de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements. Fa 150 anys, Dmitri Mendeléiev va publicar la primera versió d’aquesta ordenació dels elements que componen la matèria d’acord amb el seu nombre atòmic i les seves propietats químiques i físiques. Un treball que facilitaria l’avenç de la química del segle XX i que va representar una de les fites més rellevants de la ciència.

Un altre tema protagonista de la Festa és el 50 aniversari de l’arribada de l’ésser humà a la Lluna. El 20 de juliol del 1969, Edwin «Buzz» Aldrin i Neil Armstrong trepitjaven per primera vegada a la història la superfície del nostre satèl·lit, mentre Michael Collins els esperava a bord de l’Apollo 11 per tornar a la Terra. Aquell fou el punt culminant d’una cursa internacional que va comportar enormes progressos científics i tecnològics.

Així mateix, el 2019 es compleixen 500 anys de la mort de Leonardo da Vinci, el geni del Renaixement que va saber contribuir al coneixement, el pensament i la cultura d’una manera global en la que arts, ciències i humanitats avancen alhora.

Els tres fets quedaran reflectits en moltes de les activitats, però com sempre, la Festa ens acosta el coneixement científic i tecnològic des d’un rang de temes molt més ampli, que abasta pràcticament totes les disciplines de la recerca. I ho fa a través de multitud de formats: jocs, itineraris, conferències, espectacles, tallers, microxerrades, debats, demostracions, instal·lacions interactives, experiments, multimèdia…

Recordeu, serà el 26 i 27 d’octubre. Reserveu-vos les dates!