
Pla Barcelona Ciència
Premi Hipàtia
El Premi Europeu Barcelona Ciència Hipàtia s’inscriu dins del Pla Barcelona Ciència, que recull el compromís de la ciutat de Barcelona amb la ciència, i persegueix, en últim terme, projectar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació cap a la mateixa ciutadania.
L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea (Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH), convoca aquest premi amb periodicitat anual amb l’objectiu de contribuir a la visibilitat de la ciència, així com de promoure, reforçar i maximitzar en l’àmbit europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.
Amb la celebració d’aquest premi, es pretén donar un impuls a la ciutat de Barcelona com a capital europea de la ciència donant suport al coneixement científic i a la investigació en diferents àrees.
La denominació del premi com a Hipàtia vol destacar la figura de la filòsofa i científica Hipàtia d’Alexandria (c. 355-415), una dona que va saber conjugar i transmetre tots els camps del saber de la seva època i que, precisament per això, va ser assassinada per les forces de la ignorància i el fanatisme.
2a edició
Aquesta edició premia la trajectòria i impacte de la recerca realitzada en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut amb una placa commemorativa i 30.000 €

Cicle triennal
El premi vol esdevenir un reconeixement a la millor carrera i trajectòria d’una persona en l’àmbit científic i de la investigació desenvolupada al més alt nivell internacional, amb influència sobre diferents camps del coneixement i amb impacte positiu en el benestar de la humanitat.
El premi tindrà un cicle triennal i alternarà cada any les tres grans àrees del coneixement:
- Ciència i tecnologia (2018)
- Ciències de la vida i de la salut (2019)
- Humanitats i ciències socials (2020)
El guardó compta amb una dotació econòmica de 30.000 euros, que es donen en un acte en el qual el guanyador o la guanyadora pronuncia una conferència al Saló de Cent en relació a la seva carrera investigadora.
Primera edició
Entre les 23 candidatures rebudes a la primera convocatòria, en la modalitat de Ciència i Tecnologia, el Comitè Avaluador ha atorgat el guardó al doctor László Lovász en reconeixement de la seva trajectòria dedicada a la investigació internacional de més alt nivell i al retorn generat en la societat hongaresa i el món, posant les matemàtiques com una disciplina científica al servei de la societat.
- Amb data del 22 de març, l'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres ha anunciat la concessió del premi Abel 2021 a László Lovász.
