Pla Barcelona Ciència

Premi Europeu de Ciència Hipàtia

Premi Hipàtia

El Premi Europeu Barcelona Ciència Hipàtia s’inscriu dins del Pla Barcelona Ciència, que recull el compromís de la ciutat de Barcelona amb la ciència, i persegueix, en últim terme, projectar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació cap a la mateixa ciutadania.

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea (Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH), convoca aquest premi amb periodicitat anual amb l’objectiu de contribuir a la visibilitat de la ciència, així com de promoure, reforçar i maximitzar en l’àmbit europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

Amb la celebració d’aquest premi, es pretén donar un impuls a la ciutat de Barcelona com a capital europea de la ciència donant suport al coneixement científic i a la investigació en diferents àrees.

La denominació del premi com a Hipàtia vol destacar la figura de la filòsofa i científica Hipàtia d’Alexandria (c. 355-415), una dona que va saber conjugar i transmetre tots els camps del saber de la seva època i que, precisament per això, va ser assassinada per les forces de la ignorància i el fanatisme.

 

Cicle triennal

El premi vol esdevenir un reconeixement a la millor carrera i trajectòria d’una persona en l’àmbit científic i de la investigació desenvolupada al més alt nivell internacional, amb influència sobre diferents camps del coneixement i amb impacte positiu en el benestar de la humanitat.

El premi tindrà un cicle triennal i alternarà cada any les tres grans àrees del coneixement:

  • Ciència i tecnologia (1a edició / 2018)
  • Ciències de la vida i de la salut (2a edició / 2019-2020)
  • Humanitats i ciències socials (3a edició / 2021)

El guardó compta amb una dotació econòmica de 30.000 euros, que es donen en un acte en el qual el guanyador o la guanyadora pronuncia una conferència al Saló de Cent en relació a la seva carrera investigadora.

 

3a edició

Aquesta edició premia la trajectòria i impacte de la recerca realitzada en l’àmbit de les humanitats i ciències socials amb una placa commemorativa i 30.000 €

La filòsofa Nancy Cartwright ha estat seleccionada com a guanyadora del tercer Premi Hipatia per la seva destacada contribució a la investigació filosòfica.
 

> Més informació a Academia Europaea – BHK <

 

Premi Hipàtia

Jurat del tercer Premi Hipàtia
 

  • Björn Wittrock. President del Comitè Avaluador. Professor Emèrit a la Universitat d’Uppsala i Director Fundacional i Permanent Fellow al Swedish Collegium for Advanced Study, Suècia. Vicepresident ex officio de l’Academia Europaea i Chair de la seva àrea de Ciències Socials.
  • Genoveva Martí. Vocal del Comitè Avaluador. Professora d'Investigació ICREA a la Universitat de Barcelona. Vicepresidenta de l’Academia Europaea, membre de la seva àrea d’Humanitats i Chair de la secció temàtica dedicada a Filosofia, Teologia i Estudis Religiosos.
  • Maria Dolors Garcia-Ramon. Vocal del Comitè Avaluador. Professora Emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre de l’àrea de Ciències Socials de l’Academia Europaea.
  • Alexander Fidora. Vocal del Comitè Avaluador. Professor d'Investigació ICREA a la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre de l’àrea d’Humanitats de l’Academia Europaea.
  • Ricard Guerrero. Secretari del Comitè Avaluador. Professor Emèrit de la Universitat de Barcelona. Director Acadèmic del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea.
  • Natàlia Amorós. Secretària jurídica del Comitè Avaluador. Secretària Delegada de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona.

 

2a edició

Amb data del 2 de juny del 2021, el guardó del segon Premi Hipàtia ha esta atorgat a Ilaria Capua, viròloga i directora del One Health Excellence Centre de la Universitat de Florida, per la seva destacada trajectòria en l’àmbit de la recerca en medicina veterinària i microbiologia, per les seves aportacions en matèria de política científica i al concepte multidisciplinari d’una salut, i pel lideratge en la promoció de l’accés obert a la informació genètica sobre virus emergents. Capua ha estat escollida entre dinou candidates i candidats prèviament nominats en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut en el qual es centrava aquesta segona edició del Premi Hipàtia.

Ilaria Capua és professora i directora del One Health Center of Excellence de la Universitat de Florida. Ha dedicat la seva trajectòria professional a l’estudi de les infeccions virals d’origen zoonòtic que es poden transmetre als humans, moltes de les quals tenen impacte en una qüestió cabdal com és la seguretat alimentària. En el punt més alt de l’expansió del virus H5N1 de la grip aviària, el 2006, Capua va encetar un debat científic global sobre l’ús compartit de dades amb la publicació de la seqüència genètica d’una variant africana del virus en una base de dades pública d’accés obert. Això ha suposat un canvi de paradigma cap a l’ús compartit en temps real de la informació genètica sobre virus potencialment pandèmics per a la lluita contra les amenaces sanitàries emergents com la grip, l’ebola, el zika i els coronavirus.

Actualment, Capua dirigeix el programa de salut circular de la Universitat de Florida, orientat al progrés conjunt de la salut humana, dels animals, les plantes i el medi ambient entesos com a sistema únic mitjançant l’aprofitament de les dades massives. Com a ponent principal en esdeveniments internacionals, Capua és especialment activa en la tasca de comunicar coneixement científic a públics no experts i en la de defensar la presència de les dones en l’àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les sigles en anglès).
 

> Ilaria Capua a fons <
 

Ilaria Capua, guanyadora de la 2a edició del premi Hipàtia

 

1a edició

Entre les 23 candidatures rebudes a la primera convocatòria, en la modalitat de Ciència i Tecnologia, el Comitè Avaluador ha atorgat el guardó al doctor László Lovász en reconeixement de la seva trajectòria dedicada a la investigació internacional de més alt nivell i al retorn generat en la societat hongaresa i el món, posant les matemàtiques com una disciplina científica al servei de la societat.

  • Amb data del 22 de març, l'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres ha anunciat la concessió del premi Abel 2021 a László Lovász.