Pla Barcelona Ciència

Premi Europeu de Ciència Hipàtia

Premi Hipàtia

El Premi Europeu Barcelona Ciència Hipàtia s’inscriu dins del Pla Barcelona Ciència, que recull el compromís de la ciutat de Barcelona amb la ciència, i persegueix, en últim terme, projectar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació cap a la mateixa ciutadania.

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea (Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH), convoca aquest premi amb periodicitat anual amb l’objectiu de contribuir a la visibilitat de la ciència, així com de promoure, reforçar i maximitzar en l’àmbit europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

Amb la celebració d’aquest premi, es pretén donar un impuls a la ciutat de Barcelona com a capital europea de la ciència donant suport al coneixement científic i a la investigació en diferents àrees.

La denominació del premi com a Hipàtia vol destacar la figura de la filòsofa i científica Hipàtia d’Alexandria (c. 355-415), una dona que va saber conjugar i transmetre tots els camps del saber de la seva època i que, precisament per això, va ser assassinada per les forces de la ignorància i el fanatisme.

 

2a edició

Aquesta edició premia la trajectòria i impacte de la recerca realitzada en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut amb una placa commemorativa i 30.000 €

Premi Hipàtia

 

Cicle triennal

El premi vol esdevenir un reconeixement a la millor carrera i trajectòria d’una persona en l’àmbit científic i de la investigació desenvolupada al més alt nivell internacional, amb influència sobre diferents camps del coneixement i amb impacte positiu en el benestar de la humanitat.

El premi tindrà un cicle triennal i alternarà cada any les tres grans àrees del coneixement:

  • Ciència i tecnologia (2018)
  • Ciències de la vida i de la salut (2019)
  • Humanitats i ciències socials (2020)

El guardó compta amb una dotació econòmica de 30.000 euros, que es donen en un acte en el qual el guanyador o la guanyadora pronuncia una conferència al Saló de Cent en relació a la seva carrera investigadora.

 

Primera edició

Entre les 23 candidatures rebudes a la primera convocatòria, en la modalitat de Ciència i Tecnologia, el Comitè Avaluador ha atorgat el guardó al doctor László Lovász en reconeixement de la seva trajectòria dedicada a la investigació internacional de més alt nivell i al retorn generat en la societat hongaresa i el món, posant les matemàtiques com una disciplina científica al servei de la societat.

  • Amb data del 22 de març, l'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres ha anunciat la concessió del premi Abel 2021 a László Lovász.