Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Què és?

Presentació Barcelona Ciència
Inici » Què és?
Barcelona ciencia

El programa Barcelona Ciència és la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per promoure el coneixement científic i implicar a la ciutadania en el seu progrés. Barcelona Ciència convida a tothom a participar i fer-se escoltar en el plantejament, els processos i els resultats de la recerca científica sota criteris com l’ètica, la transparència, la igualtat o l’accés obert al coneixement. Amb aquesta visió, la ciutat posa l’escenari on ciència i societat es troben per dialogar, comprendre’s i avançar plegats, un esforç comú per encarar els reptes locals i globals del segle XXI.

Barcelona ciencia imatge 1
Barcelona ciencia imatge 2
,

L’avenç de la ciència ha de donar resposta i trobar solucions a les demandes de la societat.

Les ciutadanes i ciutadans estan deixant de ser espectadors per pujar a escena i ser protagonistes de la recerca i la innovació. Els nous referents es concreten en conceptes com l’anomenada Recerca i Innovació Responsables –RRI–, la ciència oberta (open science) o la ciència ciutadana. Des d’aquesta òptica, el programa contempla el desenvolupament de projectes i activitats adreçats a diversos segments de públic i, molt especialment, aposta per situar el coneixement i la ciència al centre de les propostes culturals de Barcelona, una de les principals protagonistes europees de la recerca científica i la innovació tecnològica. És en aquest escenari privilegiat on ciència i societat es troben.

Els nostres objectius

Implicar la societat.

Incrementar la implicació de la ciutadania en la definició de línies de recerca i desenvolupament, així com en els processos de projectes d’investigació. Aconseguir que les ciutadanes i ciutadans siguin agents actius, protagonistes del procediment científic.

Formar opinió.

Promoure l’esperit científic, el pensament crític i innovador entre els habitants de Barcelona i la seva àrea d’influència, per a una presa de decisions contrastada i raonada davant de temes amb contingut científic, sanitari, tecnològic i mediambiental.

Despertar vocacions.

Crear un complement a l’educació que permeti donar a conèixer al professorat els darrers avenços, ampliar coneixement i oferir nous recursos pedagògics. Entre l’alumnat, despertar noves vocacions científiques i tecnològiques a través de l’experimentació, la participació en recerca ciutadana i el contacte directe amb la comunitat investigadora.

Potenciar la creativitat.

Fomentar la sensibilitat artística i creativa que estimuli les idees innovadores, fonamentals per al plantejament de preguntes, el disseny d’experiments, la cerca de solucions a problemes complexos, l’aplicació del coneixement... en definitiva, essencial per al progrés científic i tecnològic.

Contribuir a la transferència de coneixement.

Posar en comú el coneixement científic generat als centres de recerca i universitats amb la indústria i el teixit empresarial per fomentar la cerca de noves oportunitats i la creació de noves iniciatives que contribueixin al progrés social i econòmic.

Projectar la ciutat.

Incrementar la notorietat nacional i internacional de Barcelona i la seva àrea metropolitana com a pol de desenvolupament científic i tecnològic d’Europa i de la Mediterrània.

Disseminar el coneixement.

Assajar i explorar nous suports, mètodes i llenguatges divulgatius i treure profit de les tècniques clàssiques.

ewrwer