Tornar

De museu de la ciutat a Museu de la Ciutadania

01/03/2023 - 07:00 h

Ajuntament de Barcelona

El MUHBA es reconverteix en l'any del seu 80è aniversari, amb la inauguració de vuit seus reformades o ampliades i l'obertura d'exposicions estratègiques per repensar Barcelona.

MUHBA

Nova etapa per al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Aquest 2023, coincidint amb el seu 80è aniversari, viurà un canvi conceptual i organitzatiu, una reconversió en Museu de la Ciutadania. En aquesta línia, en els propers mesos s’inauguraran fins a vuit seus del MUHBA, reformades o ampliades a diferents nivells, com també les seves museografies. Destaca el MUHBA Padellàs, a partir d’ara la nova Casa de la història de Barcelona, un veritable meeting point per explicar la història de la ciutat al veïnat i públic visitant, analitzar el present i imaginar el futur. I també el MUHBA Bon Pastor, a l’Eix patrimonial i museístic del Besòs, que es configura com el museu de l’habitatge de la ciutat i un dels pocs d’Europa. El MUHBA Bon Pastor s’ha creat en estreta col·laboració amb els veïns i veïnes del Bon Pastor i també de Baró de Viver, i mostra el repte de l’habitatge a Barcelona al segle XX i la seva evolució a través de l’espai restituït de quatre cases barates d’un dels primers polígons de la ciutat. El 28 de febrer, a partir de les 11 h, es farà la visita inaugural al MUHBA Centre de Col·leccions, que inclou l’Arxiu Arqueològic i obre un laboratori de conservació i restauració i un espai d’acollida per a visites ciutadanes i escolars.

Com a commemoració de les vuit dècades d’història, el museu obrirà diferents exposicions estratègiques per repensar la ciutat, com són les referides a l’aigua i el medi ambient, a l’habitatge i els barris, al món del treball i a la mobilitat. En el cas del MUHBA Padellàs s’inauguraran les mostres Barcelona Flashback, una síntesi històrica i Domènech i Montaner urbanista, en el marc de l’Any Domènech i Montaner. La primera serà una mostra estable amb 150 objectes que aspira a propiciar l’entrenament metodològic per al coneixement de la ciutat. El seu espai inicial es configura com una sèrie de miralls que engloben el visitant enmig d’imatges de la ciutat al llarg del segle XX i el conviden a “traspassar el mirall”. A partir d’aquí, l’exposició estableix un viatge en cinc seccions, presidides per interrogants, en cerca d’una expressió historiogràfica ben articulada de la trajectòria de la ciutat, amb un to més interrogatiu que no pas assertiu. Entorn de Barcelona flashback, una síntesi urbana, pivotaran tres altres espais expositius: Mirador del barri Gòtic, amb una reflexió sobre el caràcter del patrimoni com a constructe contemporani; La història del museu d’història, una petita mostra per explicitar des de quina perspectiva es parla; i L’Espai monogràfic, amb exposicions temporals com la que es dedicarà a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

Seguint al MUHBA Padellàs, a la planta baixa hi haurà el museu àgora, ideat com un espai públic obert d’informació sobre la ciutat per propiciar noves maneres de conèixer-la, i també el museu escola, mentre que a la planta superior, a més del Mirador s’hi trobaran els espais dedicats a l’estudi i les seves manifestacions públiques en diferents formats, amb una distribució que permetrà fusionar la biblioteca arxiu amb l’activitat d’impuls acadèmic i ciutadà a la recerca. El MUHBA virtual, amb tecnologies basades tant en l’escàner làser com en la fotogrametria, facilitarà obtenir representacions multidimensionals amb tecnologia escàner làser que permetin alhora els treballs d’arquitectura i conservació, l’exposició patrimonial i museística i la ideació de nous usos de l’espai.

Afegir també que en el decurs d’aquest any el MUHBA presentarà un programa complet de renovació historiogràfica, amb l’Atles MUHBA d’història de Barcelona (presentació l’1 de març a les 18.30 h a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona) i més de 15 publicacions de noves recerques. I que entre els dies 3 i 6 de maig serà l’amfitrió dels Premis EMYA 2023 (European Museum Forum i Consell d’Europa), amb l’assistència prevista de més de trenta delegacions europees.

Més informació sobre el MUHBA, en aquest enllaç.