Tornar

Qui és aquesta dona?

05/03/2024 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

Els museus de la ciutat celebren el Dia Internacional de les Dones amb activitats diverses, entre les quals una proposta conjunta en la qual cada museu ens explica la història d'una dona invisibilitzada que hi té a veure.

 

Moltes, moltíssimes coses ens hem perdut en tots els camps de la ciència, la creació i fins i tot la navegació per causa de la invisibilització de la qual han estat objecte les dones i les seves creacions, en la història en general i en la història de l’art en particular. Enguany, set museus de la ciutat i l’àrea metropolitana recuperen, gràcies a un seguit de contacontes, la memòria de set dones amb les quals tenen relació i ens les presenten. Voleu saber qui són aquestes dones? Us ho expliquen a Petites històries, grans dones, una de les moltes iniciatives amb els quals els museus i espais d’art de la ciutat (foto: Mariona Gil) celebren el 8-M.

La iniciativa més sonada, però, és aquesta de la qual us parlem i que ha posat d’acord un seguit de museus dedicats a temes diversos que han seguit un mateix guió per tal de preparar cadascun una activitat diferent: han buscat dones relacionades amb l’àmbit que tracta el museu i que hi havien o han fet aportacions importants, invisibilitzades pel fet de ser dones, i en recuperen la història, explicada al públic familiar per un o una contacontes. 

Així, al Museu Marítim de Barcelona, ens van presentar fa uns dies tota una lloba de mar, la Judith Mas, navegant i aventurera que, l’any 2010, va començar un viatge marítim de nou anys al voltant del món. A la tornada, va fundar, amb altres companyes, el col·lectiu Lobas de Mar que lluita per fer desaparèixer la bretxa de gènere en la nàutica. Però el cicle inclou les figures d’arqueòlogues com Enriqueta Pons i Brun (Museu d’Arqueologia), artistes com Helena Vinent (9 de març, a la Fundació Joan Miró) o la il·lustradora Pilarín Bayés (16 de març; Museu d’Història de Catalunya).

També coneixereu, en forma de conte, la història de persones com la Montserrat Pedreira, que és directora del Grau de Mestre d’Educació Infantil de la Universitat de Manresa i que va ser la ideòloga de l’espai i del model educatiu del Niu de Ciència del Museu de Ciències Naturals (17 de març), o, al Museu Olímpic i de l’Esport, la jove skater catalana Daniela Terol (23 de març). Recordeu que hauríeu de consultar els webs de cadascun dels museus per fer la inscripció en les activitats, totes de caràcter gratuït. 

A més d’aquesta proposta conjunta, però, molts museus i centres d’art de la ciutat celebren aquest mes d’una manera o una altra el Dia Internacional de les Dones. Al Born, per exemple, durant tot el mes de març celebren la festivitat amb les visites guiades gratuïtes Dones al 1700 (cada diumenge a les tardes; la visita dura trenta minuts; heu de preguntar a la taquilla) un recorregut durant el qual us parlaran de les dones que vivien allà mateix fa uns segles i de les històries de sororitat que protagonitzaven. Al mateix espai, el 23 de març, dins del cicle 365 dones l’any, que dona a veu a dones silenciades per la història, la dramaturga Núria Vizcarro presenta un text teatral de nova creació dirigit per Mercè Vila Godoy (es portarà a escena en col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya) sobre Marina Ginestà i Coloma, periodista, escriptora i militant antifeixista catalana.

Al DHub (o a la Biblioteca El Clot-Josep Benet, que en forma part), us parlaran sobre la dissenyadora i artista Sonia Delaunay que segur que (injustament) encara no coneixeu (11 de març). I, en altres museus barcelonins com el Museu Frederic Marès, celebren el Dia de les Dones amb música. Ofereixen el concert Francesca Bonnemaison, “Jo soc la dona de les labors” (dia 17 de març; 5 €; Sala Femenina) que ret homenatge a aquesta pedagoga i defensora dels drets de la dona, però també a la compositora María Rodrigo (1888-1967).

I al Museu d’Arqueologia de Catalunya, com celebren el dia? Doncs amb la jornada Despertant la Dama de la Muntanya (8 de març), tot un dia de conferències i intervencions acadèmiques sobre les restes humanes d’una dona i uns nens de més de 5.000 anys d’antiguitat trobades l’any 2004 al Pallars Jussà. L’entrada és gratuïta, així que si us interessa el tema, us estan esperant. Al mateix museu, el dissabte, 9, us proposen una visita guiada inclosa en el preu de l’entrada (atenció, cal fer reserva). És El 50% absent, que al·ludeix a aquells aspectes de la recerca arqueològica o aquelles lectures de la història en les quals s’ha obviat o reduït el paper de la dona.

L’espai Auditori Botigues de la Generalitat del Museu Marítim de Barcelona acull el dia 16 i 17 de març les jornades organitzades en col·laboració amb l’associació Lobas de Mar i la Fundació Barcelona Capital Nàutica Dones que trenquen ones, la Copa Amèrica com a somni. Allà (l’entrada és lliure) coneixereu unes navegants que explicaran les seves trajectòries, les experiències viscudes i els reptes que tenen pel davant.

Si veniu al Museu de Ciències Naturals, recordeu que fins a l’1 d’abril podeu veure “Imprescindibles. Les treballadores del Museu de Ciències Naturals de Barcelona 1917-1987”, dedicada a les dones que van treballar al centre des de fa més d’un segle fins al final de la Transició. Dissabte, 9 de març, hi ha una activitat familiar programada, Memòria violeta, que té molt a veure amb aquesta mostra.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya, per la seva part, organitza, a més de les activitats familiars del cicle Petites històries, grans dones, les visites comentades Dones havíeu de ser (dia 17 de març; cal fer inscripció al web del museu) sobre la manera com l’art ha tractat la figura femenina.

Abans no acabi el mes de març, i si no ho heu fet encara, recordeu que hauríeu de visitar l’exposició actual de CaixaForum, ja que té a les dones com a protagonistes. És la mostra “Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences” que, fins al 16 de juny, ens mostra de quina manera deesses, dimonis, santes i altres éssers espirituals han tingut un paper especial en la nostra visió del món.

SI voleu celebrar el Dia Internacional de les Dones… veniu als museus barcelonins, però abans consulteu els seus webs per conèixer la programació completa de cada centre.