Tornar

Anna Guitart, comissària barcelonina per a la Feria Internacional del Libro

29/02/2024 - 10:06 h

Ajuntament de Barcelona

La periodista liderarà la definició i concreció de la participació de la capital catalana en la gran cita editorial de Guadalajara (Mèxic).

 

La Feria Internacional del Libro de Guadalajara, la segona més gran que s’organitza al món sencer després de la de Frankfurt i la primera pel que fa a l’escena editorial en castellà, tindrà aquest 2025 pròxim Barcelonacom a convidada. La ciutat avança en el procés de definició i concreció de la seva participació en aquesta trobada i ha nomenat ja la qui serà la comissària encarregada de fer-ho: la periodista Anna Guitart (a la imatge. Foto: Ester Roig).

Barcelonina i nascuda l’any 1976, Anna Guitart és un dels noms de referència a Catalunya pel que fa al periodisme literari. És col·laboradora de Tot es mou, de TV3, a El matí de Catalunya Ràdio i del diari Ara, i és assessora editorial de la revista El món d’ahir. A més, té el seu propi espai al Canal 33, un programa que dirigeix i presenta i que es diu Tot el temps del món.

Ja quan es va anunciar la tria de Barcelona com a ciutat convidada de la Feria Internacional del Libro de Guadalajara, l’alcalde Jaume Collboni va anunciar que es crearia la figura d’un comissari o una comissària, que seria la persona encarregada de liderar el procés de creació de propostes que representin a la ciutat i mostrin el seu paper en la indústria editorial.

La presència de la ciutat en la fira, segons recordava el mateix alcalde, reforçarà notablement el paper de Barcelona com a punt de trobada entre Iberoamèrica i Europa. En aquest sentit, la participació de Barcelona en la fira de Guadalajara constituirà una oportunitat única per als autors, autores i editorials de la ciutat.

La comissària Anna Guitart i també un grup promotor de ciutat fruit de la col·laboració entre agents públics i privatsamb representants de la societat civil,seran ara els responsables de treballat en el paper de Barcelona en la fira. La FIL convida en cada edició, des del 1993, una ciutat o un país, que té un paper protagonista en totes les àrees de l’esdeveniment.

En concret, Barcelona s’encarregarà de construir i ambientar el seu propi pavelló; de coordinar i finançar una delegació d’autors que inclogui el màxim de categories i gèneres literaris; de garantir que hi haurà representació d’editors, traductors i agents;  de potenciar el sector de la il·lustració, el disseny i els nous formats, i de coordinar amb la Universitat de Guadalajara un programa d’apropament al món universitari i acadèmic local.

A més, la comissària i el grup promotor hauran de garantir que es divulga el patrimoni científic, hauran de crear una programació d’activitats i espectacles d’arts visuals i escèniques que inclogui una proposta específica d’espectacles per a espectadors d’entre 3 i 12 anys; dissenyar un festival gastronòmic i fer propostes que mostrin la riquesa de la cinematografia barcelonina.