Tornar

Dansa per a tothom

14/02/2024 - 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

Una nova edició del festival metropolità dedicat a les arts del moviment omple Barcelona de coreografies de tots els estils, amb França com a país protagonista.

 

Aneu practicant el francès o, millor encara, apreneu a conjugar el verb “dancer” en la llengua de Molière, perquè comença una nova edició del festival Dansa Metropolitana que, en l’edició del 2024, porta a Barcelona i molts municipis més una tria d’espectacles que posen la dansa a l’abast de tothom. Hi ha molts espectacles de sala, però moltíssims també de gratuïts que ocupen l’espai públic i que, de l’1 al 17 de març (alguns espectacles es perllonguen una mica més i tot)  volen donar a conèixer les arts del moviment en general i, en particular, les propostes que venen de França i les danses urbanes.

De fet, la inauguració del  festival, que se celebra el dia 1 a Sabadell, té com a convidats els Accrorap, companyia dirigida per un referent francès de les danses urbanes, Kader Attou. A partir d’aquí, una pluja d’espectacles que, en el cas dels escenaris barcelonins, ocupen espais públics i apleguen noms fonamentals en la dansa d’avui. 

El festival, com dèiem, converteix la dansa urbana en una de les protagonistes i l’articula mitjançant el programa Artèries. Amb un nom que suggereix transmissió de nutrients (o de talent o de coneixement), aquest projecte connecta artistes professionals i alumnes de les escoles locals, que treballen plegats i ofereixen coreografies pròpies

Entre les propostes gratuïtes d’enguany, el solo de Diego Garrido (Iron Skulls Co) Nunca bailaré solo, al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc (2 de març, a les 12 h) o la peça de danses urbanes La Perla, dels mateixos Iron Skulls Co, que es representa conjuntament amb l’anterior.

També teniu actuacions de Big Bouncers, una companyia de dansa contemporània que presenta a la plaça del Poeta Boscà (on hi ha el Mercat de la Barceloneta), la coreografia Plata (3 de març, a les 12 h), a més de la proposta conjunta del Centre Cívic Teixonera, on el dia 3, a les 12 h,  veurem treballar la Cia. Du’K’tO i gaudirem de la creació Happy Everyting d’Agnès Sales i Héctor Plaza.

Propostes incloses en el cicle Barcelona Districte Cultural, entre les quals Ego, de la companyia Humancía; Marúnica, de la Cia. Roberto G. Alonso; El baile de la zurda, de la companyia La Cerda; o bé Scotoma, de Clementine Telesford i Lisard Tranis, formen part de la programació barcelonina de Dansa Metropolitana, entre altres espectacles. No us perdeu, si busqueu les empremtes franceses en l’edició d’enguany, l’actuació al Pati de les Dones i a la plaça dels Àngels, de Marco da Silva Ferreira, presentant  Fantasie minor (creació 2022), i la Compagnie Dyptik amb l’espectacle en moviment D-Construction (dia 10, a les 12 h).

A més de les propostes gratuïtes, moltes sales de la ciutat s’han afegit a Dansa Metropolitana 2024 amb propostes de pagament d’altíssima qualitat. Entre les més sonades, la de la bailaora María Pagés i el seu Paraíso de los negros, que s’instal·la al Teatre Nacional de Catalunya del 22 al 24 de març; la Sydney Dance Company dirigida pel català Rafael Bonachela, que presenta els espectacles Ascent (amb tres coreografies) del 14 al 16 de març, i Impermanence, els dies 19 i 20, sempre al Mercat de les Flors o, també al mateix escenari, el sorprenent coreògraf i director francès Rachid Ourandame i els seus Corps extrêmes, a cavall entre la dansa i el circ. La portuguesa Piny (no us perdeu la performance . G RITO els dies 16 i 17 de març, al Mercat) i el joc escènic Cuerpo nombrado, a càrrec de Paula Comitre (7 de març, al Centre Cívic Parc Sandaru; organitza la Sociedad Flamenca Barcelonesa El Dorado) són més propostes a tenir en compte.

A més de Rachid Ourandame, altres artistes presents aquests dies a les sales barcelonines procedeixen de França, el país sobre el qual el festival Dansa Metropolitana 2024 posa enguany el focus. Així, al Mercat de les Flors veurem tant la proposta insòlita i d’una gran bellesa estètica de la Compagnie Olivier Dubois Tragédie, new edit (dia 23) com l’espectacle familiar de Maud le Pladec Silent Legacy, amb Jr Maddripp (dies 16 i 17).

El col·lectiu italià Komoco (presenten IMA el dia 8 al Sant Andreu Teatre. Al mateix espai també teniu una batalla de hip-hop el dia 9) i moltes propostes d’artistes locals com la companyia Animal Religion (amb l’espectacle familiar Copiar al Mercat, els dies 9 i 10); el programa doble que ofereixen Amalia Fernández (Solala) i Laila Tafur (Maja y Bastarda EP) els dies 7, 9 i 10 de març a La Caldera; la proposta coreogràfica Rel i grapa, dels germans Víctor & Raúl Pérez Armero, en el mateix escenari a principis de mes; l’espectacle de Sara Manubens Symphony of the Seas (del 14 al 17 de març, a l’Antic Teatre) o la proposta en el mateix escenari (dies 7, 8 i 9) de Luqui Lagomarsino, formen part d’una programació en la qual Joaquín Collado presentarà (dies 1, 2 i 3 de març; Mercat de les Flors) el nou espectacle Hacia un sol negro.

Si no us voleu perdre les millors propostes barcelonines del festival Dansa Metropolitana, consulteu el web d’aquesta cita amb les arts del moviment.