Tornar

De bar, a objecte artístic

21/05/2024 - 16:02 h

Ajuntament de Barcelona

El DHub mostra l'"Ex-Designer Project Bar", que acosta al públic una curiosa experiència sobre l'ús de les impressions 3D.

 

Voleu veure un bar sencer convertit en una obra d’art i disseny? Doncs teniu una cita al Disseny Hub Barcelona (DHub), on del 23 de maig al 25 d’agost, us presenten l'”Ex-Designer Project Bar” (a la imatge. Foto: Inga Knölke) una mostra comissariada per Teresa Bastardes en la qual veureu com un bar de veritat i a mida real que l’interiorista Martí Guixé va anar imprimint en tres dimensions peça a peça es converteix en una creació artística.

Tot va començar l’any 2015, quan Martí Guixé, un dels interioristes més internacionals de l’escena catalana, i l’arquitecte Pau Badia es van embarcar en un projecte únic: crear un bar en el qual tota la decoració de l’interior i tots els elements que s’hi utilitzarien (des dels gots fins a les culleretes) haurien estat produïts allà mateix amb un seguit d’impressores 3D.

Sembla una bogeria, oi? Però ho van aconseguir. Van obrir el local a amics i coneguts i van començar a organitzar a l’interior petits concerts i altres activitats… quan va arribar la pandèmia de la covid-19. El bar, un local buit amb una barra d’obra amb dos tiradors de cervesa, havia obert el novembre del 2015 i partint d’una idea inicial, l’espai es va anar redissenyant i construint amb les tres impressores instal·lades in situ, alhora que estava en funcionament.

Els murs, el mobiliari i tots els elements necessaris es van anar imprimint, entre cerveses i concerts o xerrades, al llarg de més de quatre anys. En la línia del pensament de Martí Guixé, el procés és de la màxima importància i així el projecte es converteix en quelcom performatiu que incorpora la casualitat de manera natural. Tan important era l’activitat de l’establiment com el laboratori d’experimentació sobre les possibilitats de la impressió additiva i la utopia de l’autonomia digital.

Just quan el bar estava acabat i l’obertura al públic general programada, la pandèmia i el consegüent confinament en van forçar el tancament. Ara, i aquest cop a porta tancada, el bar ha viscut un procés de “desconstrucció” que s’ha produït de manera endreçada, com si es tractés d’un treball d’arqueologia, per tal de preservar-lo. L’“Ex-Designer Project Bar” ha deixat de ser un bar, un interiorisme, per esdevenir un “objecte” exempt, habilitat per a altres possibles usos.

Al DHub es podrà veure el monumental objecte en el seu format actual que mostra els murs, així com els diferents elements que el conformaven, i s’explicarà tant el procés de producció com el de desmuntatge.

Martí Guixé (Navàs, 1964), graduat en disseny a l’Escola Elisava el 1985, ha treballat entre Barcelona, i diverses ciutats del món. Els anys noranta comença a investigar en la relació entre disseny i gastronomia, territori que ha tractat en diversos projectes. S’autoproclama Ex-Designer, terme que el situa en un territori gens limitat. En la seva pràctica professional i creativa, posa en qüestió el paper del dissenyador i la necessitat de continuar dissenyant objectes, convençut que cal treballar en el camp les idees i el concepte i no tant en el de la materialitat i el prototipatge.

Si voleu saber més sobre l’autor i la seva obra, veniu al DHub, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.