Tornar

De la pàgina a la pantalla

20/04/2024 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

Un programa impulsat per l'ICUB treballa per facilitar que obres literàries relacionades amb la ciutat s'adaptin al cinema.

 

Actrius, Ocaña, retrat intermitent, La ciudad de los prodigios… Tot són títols de pel·lícules, totes han estat filmades i expliquen històries que passen a la capital catalana i totes tenen el seu origen en una novel·la. Barcelona és un molt bon argument o escenari literari, però en el nostre temps aquestes narracions s’expliquen sovint en imatges. LAAB 2024, una iniciativa de l’ICUB, treballa per fer més fàcil que la nostra ciutat es converteixi en un escenari de pel·lícula (a la imatge, un equip de rodatge davant del Born. Foto: Laura Guerrero).

LAAB és un laboratori d’adaptació d’obres literàries editades i publicades vinculades a la ciutat de Barcelona. El programa, que es reactiva aquest 2024, va tenir els inicis en una iniciativa de l’any 2018, però enguany es recupera i s’impulsa novament com a un projecte de la Direcció d’Indústries Creatives. La iniciativa és una de les mesures d’impuls al sector de l’audiovisual i vol esdevenir un espai de trobada entre editorials, guionistes i empreses de producció audiovisual.

Es tracta de simplificar l’adquisició de drets sobre les obres literàries que parlen sobre Barcelona per tal que productors o programadors del sector audiovisual els adquireixin i els converteixin en pel·lícules. El Laboratori s’encarrega de promoure obres literàries que ha examinat prèviament i que es consideren preparades per a convertir-se en productes audiovisuals.

El LAAB disposa d’un catàleg de títols, entre els quals obres de Jordi Sierra i Fabra, Joan Anton Baulenas, Julià de Jòdar o Care Santos, entre molts autors més que han escrit obres que transcorren a la ciutat.

El projecte, en la seva versió del 2024, es presentarà en un acte en el marc de les activitats del BCN Film Festival a Casa Seat el 24 d’abril (12 h). Allà s’estudiaran casos de films que han nascut d’aquesta iniciativa i s’oferirà un debat sobre el tema Drets d’autor: producció i guió. Experiències sobre les negociacions de drets d’adaptació.

Si voleu més detalls sobre el programa LAAB 2024, consulteu al web tota la informació disponible.

Més informació