Tornar

El Disseny Hub Barcelona acollirà l'exposició 'Patterns and recognitions. Una composició en tres parts de United Visual Artists’, que formarà part de Llum BCN.

05/12/2023 - 13:18 h

Ajuntament de Barcelona

Es podrà veure més enllà del festival: del 02/02 al 17/03.

 

L’estudi britànic United Visual Artists (UVA) presentarà, en el marc del Llum BCN 2024 que se celebrarà del 2 al 4 de febrer, la instal·lació Patterns and recognitions. Una composició en tres parts de United Visual Artists, que s’allotjarà al Disseny Hub Barcelona (Dhub) i que es podrà veure més enllà de les dates del festival. La mostra romandrà oberta fins al 17 de març com a exposició temporal a la Sala A del centre.

L’exposició integra les noves tecnologies amb mitjans tradicionals com l’escultura o la performance, i explora els marcs conceptuals i els fenòmens naturals que conformen la nostra cognició. La mostra que es pot visitar al DHub es composa de tres obres:

Sylent Symphony

Inspirada en la creença dels filòsofs de l’antiga Grècia de que l’univers produïa un tipus de música inaudible, Silent Symphony fa un rastreig de les freqüències ressonants i les sincronicitats que es produeixen a escala còsmica, i explora com es relacionen amb el nostre sentit de l’harmonia.

Vuit escultures cinètiques personalitzades projecten plans giratoris de llum i so per tota la sala. Oscil·lant entre l’ordre i el caos, els feixos de llum travessen l’espai creant complexos patrons i interaccions amb l’arquitectura. L’obra materialitza forces energètiques invisibles, com la gravetat, donant-los forma de llum i so. La instal·lació, que es desenvolupa com una representació, és una interacció dinàmica dels elements en constant evolució que mai es repeteix.

Vanishing Point

Aquesta instal·lació fa servir la perspectiva com a eina per remodelar i redefinir un espai, continuant amb les exploracions d’UVA en l’arquitectura programable i creant la il·lusió de la llum com a material físic. Vanishing Point s’inspira en els dibuixos de perspectiva renaixentista de Leon Battista Alberti, Leonardo Da Vinci i Albrecht Dürer.

Raigs de llum blanca es projecten en l’espai des d’un punt de fuga invisible, dibuixen diferents geometries, composicions i divisions dintre de la sala i transformen el nostre sentit de la perspectiva. El comportament de l’obra és imprevisible i sense repetició, i fluctua entre estats en els quals els feixos de llum flueixen tranquil·lament fins a moviments més enèrgics.
La qualitat funcional i arquitectònica del camp sonoro-tridimensional reforça les composicions de llum estructural.  La velocitat, la posició i l’angle de les línies influeixen en el to del so.

Present Shock

Aquesta obra es confronta amb l’espectador amb una allau de rellotges estadístics que representen informació en temps real sobre el món, des d’esdeveniments globals que canvien la vida fins a trivialitats banals de l’existència quotidiana, i posa en relleu com la velocitat i el volum de dades en l’era de la informació plantegen nous reptes al nostre limitat aparell cognitiu.

Moltes de les estadístiques presentades es produeixen en escales temporals i horitzons espacials que de la mateixa manera desafien la nostra percepció o comprensió. Pertorbant la inèrcia de l’aquí i l’ara, revelen l’estat fluctuant de transformació dinàmica que caracteritza la vida a la terra.

L’exposició s’emmarca dins del programa de Llum BCN 2024.

Comissari/a

Jose Luis de Vicente i Maria Güell Ordis.