Skip promotional carousel

Llum BCN

El Llum BCN és un festival europeu de referència en l’àmbit de les arts lumíniques i un esdeveniment cultural molt estimat per la ciutadania de Barcelona. Organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, al Llum BCN hi convergeixen les intervencions de creadors i creadores de tots els àmbits de les arts visuals: de l’art contemporani al disseny o l’arquitectura, i de la tecnologia al disseny d’il·luminació.

Durant tres dies, el barri del Poblenou  i els entorns de la plaça de les Glòries esdevenen l’epicentre de l’activitat cultural de la ciutat. En la darrera edició, més de 220.00 persones han gaudit de les instal·lacions lumíniques d’artistes de reconegut prestigi internacional, així com de les propostes de les principals escoles d’arquitectura i disseny de la ciutat, i de les propostes dels artistes locals.

La propera cita serà els dies 2, 3 i 4 de febrer de 2024.

Torna el Llum BCN! Us hi esperem!

La imatge gràfica del Llum BCN 2024 és una creació del dissenyador Àlex Gifreu (Menorca, 1971). El disseny proposa un joc d’efectes lumínics a partir contrastos cromàtics, degradats de colors, perfilats de lletres, entre d’altres, per simular la representació gràfica de la llum. El resultat és una creativitat que aconsegueix efectes òptics i una percepció visual diferent segons la distància de lectura i la mida de cada suport. Està basada en l’ús de tipografia com a element principal, amb composicions i una gamma cromàtica de colors molt vius, quasi fluorescents.

United Visual Artists al Llum BCN 2024

L’estudi britànic United Visual Artists (UVA) presentarà, en el marc del Llum BCN 2024, la instal·lació Patterns and recognitions. Una composició en tres parts de United Visual Artists, que s’allotjarà al Disseny Hub Barcelona (Dhub) i que es podrà veure més enllà de les dates del festival. La mostra romandrà oberta fins al 17 de març com a exposició temporal a la Sala A del centre.

L’estudi United Visual Artists (UVA), fundat per l’artista Matt Clark l’any 2003 a Londres, presenta obres que es caracteritzen per integrar les noves tecnologies amb mitjans tradicionals com ara l’escultura o la performance, i exploren els marcs conceptuals i els fenòmens naturals que conformen la nostra cognició.

Comissariada per José Luis de Vicente i Maria Güell, i amb el patrocini oficial d’Integrated Systems Europe (ISE), la instal·lació Patrons i reconeixements. Una composició en tres parts es compon de tres instal·lacions: Sylent Symphony,Vanishing Point i Present Shock

Sylent Symphony

Inspirada en la creença dels filòsofs de l’antiga Grècia que l’univers produïa un tipus de música inaudible, Silent Symphony fa un rastreig de les freqüències ressonants i les sincronicitats que es produeixen a escala còsmica, i explora com es relacionen amb el nostre sentit de l’harmonia.

Vuit escultures cinètiques personalitzades projecten plans giratoris de llum i so per tota la sala. Oscil·lant entre l’ordre i el caos, els feixos de llum travessen l’espai mentre creen complexos patrons i interaccions amb l’arquitectura. L’obra materialitza forces energètiques invisibles, com la gravetat, i els dona forma de llum i so. La instal·lació, que es desenvolupa com una representació, és una interacció dinàmica dels elements en constant evolució que mai es repeteix.

 

Vanishing Point

Aquesta instal·lació fa servir la perspectiva com a eina per remodelar i redefinir un espai, continuant amb les exploracions d’UVA en l’arquitectura programable i creant la il·lusió de la llum com a material físic. Vanishing Point s’inspira en els dibuixos de perspectiva renaixentista de Leon Battista Alberti, Leonardo da Vinci i Albrecht Dürer.

Raigs de llum blanca es projecten en l’espai des d’un punt de fuga invisible, dibuixen diferents geometries, composicions i divisions dintre de la sala i transformen el nostre sentit de la perspectiva. El comportament de l’obra és imprevisible i sense repetició, i fluctua entre estats en què els feixos de llum flueixen tranquil·lament fins a moviments més enèrgics.

La qualitat funcional i arquitectònica del camp sonor tridimensional reforça les composicions de llum estructural.  La velocitat, la posició i l’angle de les línies influeixen en el to del so.

 

Present Shock

Present Shock es confronta amb l’espectador amb una allau de rellotges estadístics que representen informació en temps real sobre el món, des d’esdeveniments globals que canvien la vida, fins a trivialitats banals de l’existència quotidiana, i posa de relleu com la velocitat i el volum de dades en l’era de la informació plantegen nous reptes al nostre limitat aparell cognitiu.

Moltes de les estadístiques presentades es produeixen en escales temporals i horitzons espacials que de la mateixa manera desafien la nostra percepció o comprensió. Pertorbant la inèrcia de l’aquí i l’ara, revelen l’estat fluctuant de transformació dinàmica que caracteritza la vida a la terra.

Destacats