Tornar

El Museu Picasso analitza la relació de l'artista amb Catalunya

15/02/2024 - 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

Es presenta la nova temporada d'exposicions del centre, que inclou una museografia nova de la col·lecció permanent.

 

Comença una nova temporada al Museu Picasso (a la imatge. foto: Vicente Zambrano), que els pròxims mesos no només renovarà la manera en què presenta la col·lecció permanent del carrer de Montcada, sinó que aprofundirà, amb un seguit d’exposicions, en les relacions que l’artista va mantenir amb Catalunya.

Després de les celebracions vinculades amb Picasso de l’any passat, el Museu del carrer de Montcada es llança ara a repassar aspectes diferents de la relació de l’artista amb aquesta terra. Si parlem del paisatge, aquesta relació s’explica a “Bernard Plossu. Paisatges catalans de Picasso”. La mostra comissariada per Emmanuel Guigon que podrem veure de l’1 de març al 16 de setembre mostrarà les imatges que va copsar aquest fotògraf retratant Horta de Sant Joan, Gósol, Cadaqués i Barcelona. Són unes imatges d’una textura especial que, diuen, ens parlen de l’ànima mateixa de Picasso.

Del 7 de juny al 6 d’octubre, serà el moment de venir a veure la mostra dedicada a l’artista, escriptora, model i companya de Picasso entre els anys 1904 i 1912 Fernande Olivier. És la primera mostra que li dedica el museu i se centra en textos i documentació que ens parlen de les relacions que mantenien i de les llargues estades de tots dos a Horta de Sant Joan i a Gósol. És “Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics”, amb Malén Gual com a comissària.

Des del 22 de novembre fins al 30 de març de l’any vinent, podrem veure una altra de les grans exposicions de la temporada, “De Montmartre a Montparnasse (1889-1914). Artistes catalans a París”. El comissari Eliseu Trenc ha aplegat obres de Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Isidre Nonell o Lluïsa Vidal, entre molts altres artistes de disciplines diverses que visitaven a la vegada que Picasso la Ciutat de la Llum.

Aquest any 2024 fa cent anys que André Bretón va presentar, l’any 1924, el Manifest surrealista. L’aniversari se celebra al centre amb esdeveniments, activitats i publicacions que giraran al voltant de Picasso i el moviment surrealista, però també sobre la relació d’André Breton amb Catalunya i Espanya. Entre les propostes previstes, la recreació documental d’una mostra de l’any 1936 organitzada pel grup ADLAN (Amics de l’Art Nou). Era “Picasso”, que es va veure a la Sala Esteva, l’espai d’art creat l’any 1900 al barri antic de Barcelona per Joan Esteva i Casal i Claudio Hoyos i Ayala. Altres exposicions i publicacions retran homenatge durant l’any al centenari del Surrealisme.

A partir d’octubre d’aquest any 2024, el Museu Picasso estrenarà nova ordenació museogràfica de la col·lecció permanent, que incorporarà un relat discursiu i prioritzarà la contextualització. Així, la presentació ens parlarà sobre la relació de Picasso amb Barcelona o sobre les donacions de l’artista. Una sala acollirà una de les obres més conegudes de la col·lecció, Las Meninas, juntament amb Els Colomins, amb documents de l’arxiu, fotografies i altres materials expositius. A més d’aquests canvis que faran la visita encara més entenedora, el museu incorporarà enguany una sala dedicada a les ceràmiques de Picasso, acollint així la col·lecció que va donar al Museu Jacqueline Roque. Veniu durant el mes de juny i podreu veure obres del Museo del Prado que, en un intercanvi enriquidor, ens faran evident la relació entre els mestres del segle d’or i el pintor de Màlaga.

Recordeu que, a més, el Museu Picasso Barcelona continua oferint durant aquest any 2024 tot de propostes d’activitats que s’adrecen a tota mena de públics.

Si voleu conèixer la programació completa del Museu Picasso per als pròxims mesos, consulteu el seu web

Més informació