Tornar

Passejada artística entre l'alegria i la tristesa al Museu Marès

29/11/2023 - 13:30 h

Ajuntament de Barcelona

Escultures del segle XII, però també obres de videoart del segle XXI condueixen el públic en un recorregut per un seguit d'emocions atemporals.

 

En les col·leccions del Museu Frederic Marès es conserven moltes escultures i obres d’art que van ser creades entre el segle XII i el segle XVI. A l’exposició Emocions. Imatges i gestos del passat i del present, les veureu dialogant amb obres d’autors contemporanis (Bill Viola, Lucio Fontana o Antoni Tàpies) en una demostració que les emocions humanes, ahir com avui, són un dels grans temes de la creació artística. Us esperen entre el 30 de novembre i el 25 de maig.

La Sala 28 de la primera planta del museu acull aquesta mostra, que ens recorda com les emocions humanes van passar a ser un tema artístic destacat quan el cristianisme es va centrar en la passió de Crist i en la mare de Déu, figura conductora d’una mostra que s’estructura en tres àmbits: el dolor, la ferida i la glòria.

En els diversos apartats assistireu a un diàleg sobre les emocions humanes entre les obres del passat i les del present i comprovareu la relació que s’estableix entre les creacions de dos moments temporals ben allunyats. Entre les obres contemporànies que veureu dialogant amb escultures de fa segles, obres de videoart com les que aporta a l’exposició Bill Viola, un dels grans de la creació contemporània que en el cicle The Passions ja va representar les emocions amb una estètica gairebé medieval i renaixentista. De l’autor es veuran les peces Observance i Study for Emergence. La mateixa exposició ens permetrà veure obres informalistes i espacialistes d’Antoni Tàpies i de Lucio Fontana, i inclou una instal·lació lumínica de Javier Riera, una creació del nostre segle que es pot veure en la fotografia de Pep Herrero.

Amb les obres medievals i renaixentistes dialogant amb les creacions contemporànies, cites o poemes de místiques medievals (des de Juliana de Norwich fins a Angela de Foligno), que ens il·lustren sobre com es llegien en segles passats determinades representacions, imatges o gestos.

Obres com Pietat, sant Joan i Maria Magdalena, de final del segle XV o inici del segle XVI (a la imatge. Museu Frederic Marès. © Foto: ArtWorkPhoto.eu) o com Concetto Spaziale C 59 T 21 [Concepte Espacial C 59 T 21] (Lucio Fontana, 1959. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació “la Caixa”. © Fondazione Lucio Fontana, Milano by SIAE 2023) conviuen amb peces de videoart com la que apareix al cartell i que mostra un moment de l’obra de Bill Viola Study for emergence (2002; Foto: Kira Perov. ©Bill Viola Studio).

Si voleu fer una passejada històrica pels sentiments humans, no us perdeu l’exposició Emocions. Imatges i gestos del passat i del present, però abans consulteu la informació sobre la mostra al web del Museu Frederic Marès.

Més informació