Tornar

En una setmana comença la 19a edició del Concurs Internacional de Música de les Corts

16/03/2023 - 08:07 h

Ajuntament de Barcelona

Del 20 al 25 de març, el districte de les Corts es tornarà a omplir de sons lírics en una nova edición del CIM.

Ja s’escalfen els motors per a una nova edició del Concurs Internacional de Música (CIM) de les Corts. Enguany el certamen se celebrarà del 20 al 25 de març a diferents equipaments del districte.

El certamen, obert a intèrprets de música clàssica d’entre 18 i 35 anys, està organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona (Districte de les Corts), i el Centre d’Estudis Musicals A Tempo i l’Ass. Per l’Altre Cor Cremat – Ajut al Quart Món.

El CIM les Corts vol estimular i recolzar els i les joves intèrprets en la seva carrera musical, així com impulsar la interpretació musical i la difusió de la música clàssica entre la joventut.

La participació està oberta a intèrprets de música clàssica de totes les nacionalitats que el 31 de desembre de 2023 tinguin entre 18 i 35 anys. Les categories convocades són dues:

-Instrumental: solistes (amb o sense acompanyament de piano), i de cambra (fins a un màxim de cinc intèrprets).

-De cant: solistes lírics.

Ja tenim el llistat de participants. Enguany són un total de 88 participants de tot el món: 35 en categoria instrumental i 53 en categoria de cant.

Aquí trobareu les llistes de participació i ordre de la primera fase:

Categoria INSTRUMENTAL (20 de març).

Categoria de CANT (21 de març).

El concurs es desenvoluparà en tres fases:

Fase de selecció: Al Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx (cant) i al Centre d’Estudis Musicals A Tempo (instrumental). Les persones que s’hi hagin inscrit faran una audició, en horari de matí, els dies 20 de març (categoria instrumental) i 21 de març (categoria de cant), sempre que el nombre de persones inscrites ho permeti.

Fase de concert: Al Centre Cívic Can Deu. Els candidats o candidates seleccionats faran una interpretació d’una durada màxima de 15 minuts, en horari de tarda, els dies 22 de març (categoria instrumental) i 23 de març (categoria de cant). L’objectiu d’aquesta fase és escollir vuit intèrprets (quatre de cada categoria), que passaran a la fase final.

Fase final: A l’Auditori AXA. Cada finalista farà una audició de 10 minuts el 25 de març de 2023 a la tarda, segons la selecció del tribunal d’acord amb les obres presentades a
la inscripció. El veredicte del jurat i el lliurament de premis tindrà lloc el mateix dia.

La 19a edició d’aquest concurs inclou premis especialment rellevants, com són, en la categoria instrumental i de cant, 3.000€ per a les persones guanyadores, mentre que el o la finalista de cada categoria, n’obtindran 1.000€.

PREMI DEL PÚBLIC, In Memoriam Oroitz Maiz Morea (1984-2015): Escollit pel públic durant la fase final a l’Auditori Axa, hi podran optar el conjunt de finalistes. El premi comporta l’actuació a l’acte de cloenda de Festa Major que tindrà lloc l’octubre de 2023.

PREMI ESPECIAL: Book fotogràfic en estudi realitzat per Antoni Bofill atorgat al guanyador/a de cada categoria.

Tots els premis

Premi Primer Palau 2024. Una persona finalista de la categoria de cant i una de la categoria instrumental seran convidades pel jurat del CIM a presentar-se de forma preferent a la fase de selecció del Primer Palau 2024, que organitza el Palau de la Música Catalana, i així optar a ser escollits a participar en el seu cicle.
Premi especial Victoria de los Ángeles, ofert per la Fundació Victoria de los Ángeles. El premi consisteix en una beca per participar en totes les classes magistrals del Festival i la possibilitat de tocar com a teloners (Life New Artists) al Festival Life Victoria. Optaran al premi les persones participants de la categoria de cant que hagin presentat un mínim de dos lied a la fase de concurs i a la fase final, que caldrà especificar a la butlleta d’inscripció.
Premi Xavier Montsalvatge, atorgat per l’Associació Xavier Montsalvatge Compositor, que ofereix un concert dins del Lied Festival Victoria de los Ángeles (LIFE Victoria 23) en què s’interpretarà una peça de X. Montsalvatge. Optaran al premi els finalistes de la categoria instrumenta, solistes o cambra.
Premi ESTA Spain, branca nacional de European String Techers Association, atorgat a una persona finalista de corda de la categoria instrumental. Consisteix en un any d’associació gratuït a ESTA Espanya, inclouen accés a totes les conferències, descomptes amb patrocinadors, networking amb professors i catedràtics de corda, etc. S’inclou dins d’aquest premi el Premi Brotons i Mercadal, consistent en dos lots de partitures de l’editorial Brotons i Mercadal, per valor de 300€ i de 200€. Per accedir a aquest premi és necessari incloure en la butlleta d’inscripció una peça d’aquesta editorial.
Premi Jardí dels Tarongers, de la Casa Bartomeu, per a finalistes de la categoria instrumental. Consisteix en un concert dintre del cicle de tardor del 2023 a la Casa
Bartomeu, a Barcelona.
Premi Clàssica a les Corts, s’atorgarà entre les persones finalistes de la categoria instrumental i de cant. Consisteix en un concert dintre del cicle de clàssica 2023-2024, al Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx, a Barcelona.
Premi Aules Universitàries, ofert entre les persones finalistes de la categoria d’instrumental. Consisteix en un concert organitzat per l’Aula d’Extensió Universitària per a la gent gran les Corts Est, a Barcelona, a l’octubre de 2023
Premi Les Veus del Monestir, ofert entre les persones finalistes de la categoria de cant. Consisteix en un concert organitzat dintre del cicle líric Les Veus del Monestir, al Monestir de Pedralbes 2024, a Barcelona.

A més, el concurs compta amb un jurat de luxe:

Categoria instrumental

Sr. José Enrique Bagaría, Pianista. Professor de grau superior i màster al Conservatori Superior de Música del Liceu i professor al Musical Arts de Madrid.
Sr. Josep Carreras Pons, Membre del departament artístic del Palau de la Música Catalana.
Sr. Miguel Ángel Dionis, Pianista. Professor del Conservatori Municipal de Música de Barcelona i repertorista de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Sr. Ricardo Estrada, Pianista i director d’orquestra.
Sra. Elisabeth Franch, Flautista. Guanyadora del CIM 2015 en la categoria de solista. Solista assistent a l’Orquestra Simfònica del Vallès. Artista Sony Classical.
Sr. Pedro Hernández, Exdirector del Concurs Manuel Ausensi.
Sr. Xavier Pagès, Director d’orquestra i compositor. Professor al Conservatori Superior de Música del Liceu.
Sra. Oksana Solovieva, Violinista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu.
Sr. Albert Torrens, Periodista musical i director de la Revista Musical Catalana.

Categoria de cant

Sr. Roger Alier, Crític musical.
Sr. Marc Busquets, Director artístic Festival Life Vitoria.
Sr. Carlos Caballé, Agent musical.
Sr. Ricardo Estrada, Pianista i director d’orquestra.
Sr. Vasco Francanzani, Agent artístic, Lerin Artist Management.
Sr. Pedro Hernández, Exdirector del Concurs Manuel Ausensi.
Sr. Jordi Maddaleno, Crític musical.
Sra. Leticia Martín Ruiz, Direcció de Producció i Adjunta a Direcció Artística del Gran Teatre del Liceu de Barcelona.
Sra. Francesca Roig, Mezzosoprano. Professora de tècnica vocal.
Sr. Fernando Sans Rivière, Director de la revista Ópera Actual.
Sr. Albert Torrens, Director de la Revista Musical Catalana.

Pianista oficial en la categoria de cant: Sra. Berta Brull