Tornar

Jeff Wall mostra a La Virreina els seus quadres fotogràfics

23/05/2024 - 12:00 h

Barcelona Cultura

L'exposició "Contes possibles" es podrà veure a la Rambla fins al mes d'octubre.

 

Un fotògraf que atrapa bocins de vida en les seves imatges, gairebé pintures fotogràfiques, mostra les seves creacions a La Virreina Centre de la Imatge des del 24 de maig al 13 d’octubre, en una exposició que es titula “Contes possibles” i que ens acosta al talent i el mètode “cinematogràfic” de Jeff Wall.

És un artista de la imatge que va néixer a Vancouver (Canadà) l’any 1946 i que ha obtingut entre altres el Hasselblad, un dels premis més prestigiosos del camp de la fotografia. Crea unes imatges perfectament detallades, com en una escena d’una pel·lícula, que semblen totalment espontànies, però que han estat curosament preparades.

L’autor ha estat un dels que han definit l’anomenat fotoconceptualisme, és a dir, la tendència conceptual (la idea o concepte són més importants que l’obra en si mateixa) aplicat a la imatge fotogràfica. Per tant, ha estat un dels personatges centrals en la concepció de la fotografia com una de les arts contemporànies.

Les obres, com veureu, se centren en la composició, en una pràctica, la del tableau, que veureu reflectida en les prop de trenta-sis fotografies, triades d’un total de més de dues-centes imatges realitzades entre l’any 1978 i l’actualitat

Jean-François Chevrier, amb l’assistència d’Élia Pijollet, ha fet de comissari d’una mostra que aplega unes obres extremament diverses tant pels recursos tècnics com per les temàtiques que toquen. Són obres amb significats enigmàtics que podrien ser perfectament, cadascuna d’elles, l’inici d’un possible conte, d’aquí el títol de la mostra.

Veniu a La Virreina i veureu des d’obres més antigues i documentals com la que va ser copsada l’any 1980 i mostra un paisatge rural de Vancouver, fins a obres més recents com les del 2023, que fan servir l’al·legoria per compondre imatges d’una manera gairebé cinematogràfica i mostrar després unes escenes que suggereixen mons al·lucinatoris o de somni.

Si voleu conèixer l’obra de Jeff Wall, no us perdeu les imatges que, com la que veieu a la fotografia (creada a partir de la novel·la Invisible Man, de Ralph Ellison) s’exhibeixen aquests dies a La Virreina Centre de la Imatge. Consulteu el web per a més informació sobre l’exposició.