Tornar

La 27a edició del Barcelona Poesia fixa la mirada en la poètica del fet quotidià

13/05/2024 - 10:30 h

Ajuntament de Barcelona

Del 15 al 22 de maig el festival oferirà prop de 80 propostes, entre activitats oficials i paral·leles, amb 130 participants.

El festival Barcelona Poesia celebra la seva 27a edició del dimecres 15 al dimecres 22 de maig, amb un programa que vol posar l’accent en la poesia quotidiana, en els petits fets i gestos del dia a dia. La poesia que es respira, la que es veu, la que es mou, i la que espera, pacient, a ser descoberta.

Els comissaris del Barcelona Poesia, Maria Callís i Manuel Forcano, han confegit un programa amb 44 activitats —a més d’una quarantena d’activitats paral·leles que es duran a terme al llarg del mes de maig— i amb la participació de 130 poetes, d’àmbit nacional i internacional, amb una proposta pensada per a sensibilitats poètiques diferents, examinant els diferents corrents literaris i la diversitat del fet poètic.

Entre els participants destaquen la novaiorquesa Lydia Lunch, una de les poetes i performers més transgressores; la poeta, traductora, columnista i editora eslovena Anja Zag Golob; Joseba Sarrionandia, considerat un dels escriptors bascos més rellevants de tota la literatura escrita en èuscar; la jove i brillant poeta i llibretera catalana Raquel Santanera; Francisco Ferrer Lerín, filòleg, escriptor i ornitòleg especialitzat en grans rapinyaires necròfagues; l’escriptora portuguesa Raquel Lima, així com els autors catalans reconeguts amb premis al llarg de l’any, que participaran en l’acte d’obertura del festival: són Mireia Calafell (premi Carles Riba 2023), Marina de Cabo (premi Ciutat de Palma 2023), Jordi Solà (premi Miquel de Palol 2023), Hug Casals (premi Amadeu Oller 2023), Irene Tarrés (premis Octubre de Poesia 2023) i Joan Tomàs Martínez (Jocs Florals de Barcelona 2023). També cal destacar la participació de l’escriptor marroquí Abdellatif Laâbi, poeta i fundador de la revista Souffles. Amb un paper considerable en la renovació literària i cultural del Magrib, va ser detingut per les seves idees i activitats d’oposició al règim i condemnat a deu anys de presó. Alliberat el 1980, actualment viu a França.

Una inauguració d’alta volada

L’escriptora mallorquina Antònia Vicens (Santanyí, 1941) donarà el tret de sortida de Barcelona Poesia el dimecres 15 de maig, a les 19 h, a la sala Paral·lel 62. Sota el títol Llàgrima, Oli i Sal, Vicens oferirà el pregó inaugural que, en honor a la poesia, prendrà forma de pregària en un acte sota la direcció del poeta i dramaturg Eduard Olesti (premi Ausiàs March de Poesia 2023).

La festa inaugural de Barcelona Poesia, continuarà amb l’espectacle de to humorístic Barcelona Ratafia, que conté una mort i un naixement, un recital poètic i un accident de trànsit, un duel i un gat. Sota la direcció artística i la dramatúrgia d’Eduard Olesti, i amb Antònia Vicens, l’escenari del Paral·lel 62 s’omplirà dels i les poetes més reconeguts i guardonats amb els premis més importants de poesia, com Mireia Calafell, Marina de Cabo, Jordi Solà, Hug Casals, Irene Tarrés i Joan Tomàs Martínez. Juntament amb els poetes, hi participaran els actors i actrius Núria Martínez-Vernis, Oriol Sauleda, Núria Coromines, Frances Ribes Renshaw i Quimet Pla.

Un dels plats forts de Barcelona Poesia, i que tanca la jornada inaugural fent un canvi de registre, amb un acte íntim, serà l’actuació de Lydia Lunch (Nova York, 1959), poeta, escriptora, actriu, guitarrista, guionista, fotògrafa, cantant i artista multimèdia, i una de les performers més arriscades del gènere, amb la performance poeticomusical Rise Above, que combina l’spoken word amb la veu de Lunch, i  amb la improvisació de la percussió d’Ian White, de Gallon Drunk i Big Sexy Noise.

Un festival de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO

Barcelona Poesia, així com el Festival 42, de gèneres fantàstics, o el Festival Internacional de novel·la Negra, BCNegra, impulsats per l’Institut de Cultura de Barcelona, formen part del programa Barcelona Ciutat de la Literatura de la UNESCO, que reconeix el compromís de la ciutat amb el foment de les lletres, tant des de l’àmbit de la creació com des de la lectura. En aquest marc es dissenyen, planifiquen i executen els projectes que vinculen la ciutat i la literatura: ajuts a la creació literària, activitats de foment de la lectura, cartografia literària de la ciutat. A més, l’oficina del programa té vocació de mediadora entre els diferents agents literaris i culturals de la ciutat i és el punt des d’on Barcelona es connecta amb les altres ciutats de la literatura UNESCO del món, una finestra oberta a col·laboracions i projectes en comú.

Consulteu tots els detalls del programa al web oficial del festival Barcelona Poesia.