Tornar

La Mercè recorda Víctor Jara

08/09/2023 - 11:00 h

Ajuntament de Barcelona

El cantautor xilè, assassinat per la dictadura de Pinochet fa cinquanta anys, rebrà un homenatge en un gran concert que reunirà artistes de Catalunya i de Xile.

L’avinguda de la Catedral (24 de setembre, 21.45 h) serà l’escenari d’una de les nits més emocionants de la Mercè, un homenatge musical a tot un referent de la cançó protesta dels anys 60 i primers 70 i un dels pilars de la música llatinoamericana del segle XX: Víctor Jara, l’artista que va posar veu a les reivindicacions del poble xilè i que fou torturat i assassinat per les Forces Armades xilenes poc després del cop d’estat d’Augusto Pinochet.

Mil veus de Víctor Jara reunirà cantants xilenes i catalanes, una banda de set músics creada per a l’ocasió i uns convidats d’excepció, representants de la generació històrica que la dictadura xilena va voler silenciar. El concert compta amb Anna Tijoux, xilena filla d’exiliats i resident a Barcelona, cantant, compositora i rapera que parla de veritat, justícia i memòria en les seves cançons; la també xilena Javiera Mena, resident a Madrid, és cantant, compositora i productora, una icona pop queer; Mc Millaray, rapera maputxe i activista pels drets d’aquest poble indígena, el més nombrós de Xile; Rusó Sala, cantautora d’arrels mediterrànies, i Sílvia Tomàs, compositora de família xilena que escriu poemes i cançons sobre la injustícia, la naturalesa, la humanitat i l’amor. Cinc dones que estaran acompanyades per la banda que Borja Penalba (guitarres, percussió menor, acordió i veus) i Marina Alcantud (piano, teclats i veus) han reunit per a Mil veus per a Víctor Jara. Inti Illimani Histórico, formació propera en ànima i en repertori a Víctor Jara, també passarà per Barcelona per afegir-se al tribut: és la memòria i la veu d’una generació valenta que la repressió no va fer callar.

Mil veus per a Víctor Jara és una producció de la Mercè que ha comptat amb coorganització de la Generalitat de Catalunya i el Govern de Xile, i que és un reflex de la bona entesa entre tots dos països, d’una relació assentada en la defensa comuna del progrés i de la llibertat, i en la necessitat de recordar les persones que, des de diferents àmbits i posicions, van lluitar contra règims autoritaris i repressors.