Tornar

L'abast ideològic de l'obra de John Berger

12/05/2023 - 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

La Virreina Centre de la Imatge inaugura 'Permanent Red', una de les exposicions més completes entorn de l'autor britànic.

Crític d’art, pintor i escriptor anglès, John Berger (Hackney, Londres, 1926 – París, 2017) va escriure textos fonamentals per a tots els camps als quals es va dedicar —dramatúrgia, novel·la, assaig, poesia, i guió cinematogràfic i televisiu—, i de la seva trajectòria se’n destaquen unes formes de narrar i unes maneres de veure que restitueixen a cada imatge i a cada relat les seves implicacions ideològiques, estètiques i morals.​ La Virreina Centre de la Imatge inaugura el 12 de maig una exposició que, comissariada per Valentín Roma, vol explorar l’abast ideològic de l’obra d’aquest personatge. Porta per títol Permanent Red, prenent el nom del llibre homònim publicat el 1960, en què Berger va aplegar una selecció de les seves crítiques d’art per a la revista marxista New Statesman. La podreu visitar fins al 15 d’octubre.

Segons informa La Virreina Centre de la Imatge, la mostra és una de les més completes que s’han fet fins avui entorn de la figura de Berger, i presenta per primera vegada en un museu seixanta dibuixos i collages que documenten la seva producció artística. Hi ha treballs dels seus inicis, durant la postguerra europea, com també una antologia dels programes per a la BBC que el van convertir en un personatge mediàtic a partir dels seus últims cinquanta anys. Qui la visiti descobrirà també el diàleg que va mantenir amb el fotògraf Jean Mohr durant quatre dècades, que va donar com a resultat llibres com ara A Seventh Man (Un setè home, 1975) o Another Way of Telling (Una altra manera de contar, 1982), aquest segon un relat fotogràfic i literari dels pagesos narrant-se a si mateixos.

Dues conferències complementaran la mostra: la primera el 22 de maig amb Mike Dibb, director i productor del programa Ways of Seeing, i la segona el 9 d’octubre amb Tom Overton, un dels principals estudiosos de l’obra de Berger.

Amb aquesta exposició, La Virreina Centre de la Imatge completa el tríptic que va iniciar amb Susan Sontag i va seguir amb Roland Barthes, tres autors centrals en la comprensió dels límits ètics i ideològics de les imatges durant la segona meitat del segle XX. La inauguració de la mostra, divendres 12 de maig a les 19 h, tindrà servei de cangur municipal.

Més informació, en aquest enllaç.

A la imatge, John Berger © Beverly’s Collection.