Tornar

Manuel Forcano, nou codirector del Barcelona Poesia

14/09/2023 - 13:00 h

Ajuntament de Barcelona

La propera edició del festival es farà el maig de 2024.

El poeta, traductor, assagista i gestor cultural Manuel Forcano pren el relleu del poeta i recitador Josep Pedrals com a codirector del festival literari Barcelona Poesia. Forcano farà tàndem amb la poeta i rapsoda Maria Callís Cabrera, que va entrar al programa l’edició 2021. Pedrals n’ha estat codirector entre el 2020 i el 2023.

Manuel Forcano (Barcelona, 1968) és Doctor en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona, on ha treballat com a professor d’hebreu i arameu. La s00eva dilatada trajectòria professional comprèn els camps de la traducció (ha traduït al català obres de l’hebreu, l’anglès i el francès); l’assaig (especialista en la història dels jueus de Catalunya, és autor, entre d’altres, de l’assaig històric Les Croades vistes pels jueus (Barcelona, 2007) i de La Història de la Catalunya jueva (Girona, 2010), juntament amb la historiadora Sílvia Planas); la poesia; la gestió cultural (ha ocupat càrrecs directius a entitats com la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall, el Consell Nacional de Cultura i de les Arts de Catalunya CoNCA i l’Institut Ramon Llull) i el comissariat d’exposicions. En l’àmbit de la traducció i la història ha rebut, entre d’altres, els premis Serra d’Or de Traducció (2001 i 2006), el Cavall Verd de Traducció (2002) i el Premi Ferran Soldevila d’Història 2020.

L’amor i el desig viscuts en paisatges mediterranis i del Pròxim Orient són els grans temes de la seva poesia. La seva producció poètica inclou, entre molts altres títols, Les mans descalces (Premi J.Mª López Picó 1992), De nit (Premi Viola d’Or i d’Argent de Barcelona de 1995, Palma 1999), Corint (Premi Jocs Florals de Barcelona 2000), o Ciència exacta (Premi Miquel de Palol 2014).

El festival Barcelona Poesia és una iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona que s’organitza cada primavera sota el paraigües de Barcelona Ciutat Literària de la UNESCO, amb l’objectiu de mostrar la diversitat de manifestacions del fet poètic i ser una finestra oberta a tot tipus de públics. L’edició de 2024 tindrà lloc entre els dies 15 i 22 de maig.