Tornar

'Obert per obres' al MUHBA Fabra i Coats

22/03/2023 - 13:27 h

Ajuntament de Barcelona

Dissabte 25 de març es podrà visitar el nou equipament del Museu d'Història de Barcelona, encara en fase de construcció, i les seves primeres dues exposicions.

La Nau F de l’antiga fàbrica Fabra i Coats, a Sant Andreu, es convertirà en el MUHBA Fabra i Coats, el Museu del Treball de Barcelona. Les obres es troben en una fase molt avançada, i dissabte 25 de març hi haurà una jornada de portes obertes —titulada Obert per obres— perquè totes aquelles persones que ho desitgin puguin conèixer ja aquesta nova seu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). A més, hi trobaran dues exposicions que s’inauguraran el mateix dia: Fabra & Coats. Empresa i treball, sobre l’evolució i la complexitat de les formes del treball industrial a Barcelona a partir del cas de la Fabra i Coats, i Fabricar, que posa la mirada en el fet que la capital catalana ha estat l’única ciutat europea que ha participat, alhora, en la revolució mercantil medieval i en la revolució industrial. Les dues mostres són proves pilot de dos dels quinze àmbits que tindrà el conjunt de la futura exposició.

El disseny i concepció del MUHBA Fabra i Coats ha estat fruit d’un llarg procés en el qual han participat, de la mà del MUHBA i del Districte de Sant Andreu, entitats memorialistes, com l’Associació d’Amics/es de la Fabra i Coats, la Fundació Maquinista-Macosa, expersonal de Pegaso, el Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor. El projecte incorpora els arxius i els objectes de la remarcable col·lecció cedida a la ciutat per l’Associació d’Amics de la Fabra i Coats.

La jornada de portes obertes començarà a les 11.30 h i es podrà visitar la Nau F i també la sala de calderes: la recuperació d’aquesta segona és, tant per les seves dimensions com per la documentació relativa a la seva trajectòria, una aportació important que permet avançar en el coneixement de l’evolució i les funcions d’aquestes instal·lacions.

Renovació del MUHBA Santa Caterina

La jornada de portes obertes no és l’única notícia d’aquests dies entorn del MUHBA, en un any molt intens per a aquest equipament. Dilluns 27 de març, a les 11.30 h, es presentarà la renovació museogràfica del MUHBA Santa Caterina, una reforma completa feta amb el finançament del districte de Ciutat Vella i la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats.

A partir de les restes arqueològiques que hi ha al lloc, de peces originals de l’antic convent preservades en la col·lecció del MUHBA, i de peces aportades pels mateixos paradistes de Santa Caterina, de grans imatges i dels audiovisuals pertinents, la nova museografia comença explicant la revolució del monacat medieval que va suposar l’aparició dels ordres mendicants al segle XIII, específicament abocats a la predicació urbana.  S’exposa també que el solar alliberat per la demolició del convent de Santa Caterina va facilitar la construcció del primer mercat municipal cobert de la ciutat, iniciada l’any 1840. S’expliquen els dos segles de vida activa que ja acumula el mercat, mitjançant l’exposició d’objectes i fotografies aportats en part pels mateixos paradistes. El nou relat museogràfic acaba amb l’explicació de l’aposta municipal per transformar el Mercat de Santa Caterina en un nou monument del centre urbà de Barcelona, dotant-lo de l’espectacular coberta que va dissenyar l’estudi d’arquitectura EMTB, liderat per Enric Miralles i Benedetta Tabliabue.

La Casa de la Història de Barcelona

I dimecres 29 de març a la tarda tindrà lloc la inauguració del MUHBA Casa Padellàs, la Casa de la Història de Barcelona, convertit en un veritable meeting point per explicar la història de la ciutat, analitzar el present i imaginar el futur. A la planta baixa hi haurà el museu àgora, un espai públic obert d’informació sobre la ciutat; a les plantes primera i segona, una exposició de síntesi interrogativa sobre Barcelona; i a la planta superior el Centre de Recerca, Documentació i Debat.

L’acte del dia 29 començarà a les 19 h amb una presentació al carrer, seguirà amb una visita lliure, i acabarà amb unes converses al pati i música.

Més informació del MUHBA, aquí.