Tornar

La Rambla oculta

07/02/2024 - 17:16 h

Ajuntament de Barcelona

Les obres d'urbanització de la via treuen a la llum restes arqueològiques d'entre els segles XIII i XVIII.

Sota la Rambla que trepitgem cada dia n’hi ha una altra que ens parla del passat de la nostra ciutat. Una part ha aparegut durant les últimes obres d’urbanització d’aquesta popular avinguda. En aquest moment, es poden veure al descobert més de 20 metres de muralla del segle XIII i les antigues Casernes de Drassanes.

Fa uns mesos van començar els treballs de millora de la Rambla per tal de convertir-la en un espai més confortable, verd, amable i amb més vocació cultural, que ofereixi més espai per als vianants i presenti una millor ordenació dels usos. La reurbanització ha començat pel tram Colom-Santa Madrona, on han aparegut les primeres restes arqueològiques.

La Rambla, que segueix el curs d’una de les rieres que travessen la ciutat, funcionava com a frontera entre el primer recinte emmurallat medieval i el Raval actual. Ara s’hi poden veure fins a 20 metres de la primera muralla medieval del segle XIII de la ciutat, ja que les excavacions han permès mostrar un tram de la fortificació que s’eleva fins a tres metres d’alçada. Aquesta muralla medieval que substituïa la muralla de l’època baiximperial, es va començar a erigir l’any 1285 per ordre del rei Pere II el Gran. A causa d’una confrontació amb França, va fer fortificar urgentment la ciutat, tancant tot el perímetre excepte la part de mar. Passada l’emergència, el Consell de Cent es va fer càrrec de continuar els treballs, encetant així una gran obra pública, la primera de la qual es feia càrrec.

La urbanització de la Rambla va començar el segle XVIII, quan encara era un torrent. Va caldre, per tant, desviar la riera, en uns treballs que van ser especialment complexos.

També han quedat al descobert les restes de les antigues Casernes de Drassanes que es van construir a finals del segle XVIII, l’any 1792. En concert es pot observar de forma clara el pati d’armes de les casernes, situat davant de l’edifici de la Delegació de Defensa. Aquestes casernes es van construir al mateix moment que el projecte original de Les Rambles a finals del segle XVIII, juntament amb el semibaluard de Drassanes, i van ser enderrocades l’any 1935.

De la història de la Rambla entre aquests segles ens parlen ara les troballes arqueològiques aparegudes en el subsol de l’avinguda i que ens permeten imaginar l’aspecte que tenia la ciutat entre els segles XIII, quan es va construir la primera muralla medieval, i la urbanització del passeig, cinc segles més tard. Pel camí, altres reformes de la muralla per estendre el clos murat fins a la zona de les Drassanes o que mostren canvis constructius propiciats per l’aparició (la primera documentada a Barcelona, l’any 1359) de les primeres armes de foc.

La pròxima vegada que passegeu per la Rambla, penseu que, sota els vostres peus, dorm la ciutat d’ahir.