Tornar

Roser Vernet, Gabriela Cabezón, Marta Pera i Mar García Puig, Premis Ciutat de Barcelona literaris

02/02/2024 - 11:00 h

Ajuntament de Barcelona

Els noms dels premiats i les premiades de totes les categories ja s'han fet públics i els guardons es lliuraran el 13 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent.

Els Premis Ciutat de Barcelona, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, tenen per objecte el reconeixement de la creació artística i cultural vinculada a la ciutat. Els jurats d’aquestes distincions han fet públics els veredictes dels Premis Ciutat de Barcelona 2023 en les categories Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona; Literatura en llengua catalana; Traducció en llengua catalana i Literatura en llengua castellana.

El jurat integrat per Llucia Ramis (presidenta), Mercè Sàrrias, Alba Sabaté, Marina Espasa i Víctor García Tur, ha acordat per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua catalana a l’obra Lo mig del món, de Roser Vernet, publicada per Club Editor. L’obra destaca per ser un retrat compromès i emotiu d’una Catalunya en extinció escrit amb una veu contundent que crida a la reacció col·lectiva. Mitjançant una llengua poderosa, arrelada a un paisatge d’oliveres i centrals eòliques, de masos i de rius assecats, medita sobre l’efecte del temps en el lloc que habitem i la necessitat de reconstruir els orígens. Vernet situa el món rural al centre de la reflexió contemporània amb un llibre singular, íntim i polític.

El jurat format per Esther Zarraluki (presidenta), Ana María Iglesia Pagnotta, Isabel Sucunza, Pablo Martín Sánchez i Diego Falconí ha decidit per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana a l’obra Las niñas del naranjel (Random House), de Gabriela Cabezón Cámara, per presentar la complexitat del discurs colonial i de gènere i per la capacitat d’amalgamar diferents tradicions, cultures i llengües. Destaquen la relectura audaç d’una controvertida figura històrica i la prosa arriscada, poètica i animal.

D’altra banda, el jurat integrat per Míriam Cano (presidenta), Marc Donat, Susanna Rafart, Xènia Dyakonova i Marc Rubió ha acordat per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció en llengua catalana a Marta Pera per la traducció de l’anglès al català d’Orlando (Viena Edicions)de Virginia Woolf. El jurat destaca que Pera ha actualitzat aquest clàssic amb una llengua viva i versàtil que es fa permeable als rics registres de l’obra original.

Finalment, el jurat format per Andrea Soto Calderón (presidenta), Pau Alsina, Jorge Luis Marzo, Iván de la Nuez i Mireia Capdevila, ha fet públic que, per majoria, atorga el Premi Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona a l’obra La historia de los vertebrados (Random House) / La història dels vertebrats (La Magrana), de Mar García Puig. Els motius: la riquesa, la varietat, l’originalitat i la valentia a l’hora d’abordar problemàtiques com la relació entre feminisme, maternitat, poder i política sanitària. “És remarcable la seva capacitat de vertebrar una fonamentada recerca documental amb la pròpia experiència de subjectivació”, considera el jurat.

En els últims dies s’han donat a conèixer també els noms dels  guardonats de les altres categories dels Premis Ciutat de Barcelona 2023. Aquestes distincions tenen una dotació de 9.500 € i es lliuraran el 13 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent. Trobareu més informació sobre la resta de premis atorgats en aquest enllaç i en aquest altre.