Tornar

"Somnis de paper" o els cromos com a peça de museu

10/06/2024 - 13:32 h

Ajuntament de Barcelona

Nou itinerari al Museu Frederic Marès comissariat pel col·leccionista Josep-Manuel Rafí.

 

 

Possiblement en la vostra infantesa col·leccionàveu cromos i us trobàveu al pati de l’escola per intercanviar aquests papers tan preuats amb els d’altres companys i companyes. Difícilment en aquells moments hauríeu pensat que un dia veuríeu els cromos… al museu! Del 14 de juny al 24 de novembre, podeu fer un itinerari nou del Museu Frederic Marès que us durà d’una sala a l’altra de l’equipament buscant una dotzena de cromos singulars.

Tot passa en un espai del barri Gòtic on van anar a parar les meravelloses col·leccions d’objectes de tota mena que va aplegar l’escultor i el col·leccionista de Port-Bou que dona nom a la institució. Aquí trobareu joguines, objectes d’arts decoratives i tota mena d’artefactes. Els veureu en visites guiades, en visites lliures o potser quan assistiu a alguna activitat (a la imatge, un visitant observa una de les peces del museu) com el concert que se celebra al pati del museu el diumenge 16 de juny (12 h. 5 €).

A més d’aquestes propostes, ara us han preparat un itinerari que us durà a conèixer diverses sales del Museu Frederic Marès mentre busqueu un seguit de cromos, més concretament una dotzena, amb un valor especial. Els ha seleccionat i comissaria l’itinerari un gran col·leccionista de cromos, Josep-Manuel Rafí, que ho sap tot sobre els cromos i ho ha explicat en el llibre La febre dels cromos.

Mentre recorreu les sales del Gabinet del col·leccionista veient els dotze cromos, us aniran explicant l’origen d’aquests objectes de paper, apareguts ara fa més de 150 anys a Europa i a Amèrica.

Mentre veieu aquests objectes de col·lecció, aprendreu també sobre les tècniques d’impressió que fan possibles aquests cromos, sobre el seu paper en el món del disseny i, especialment, sobre les connexions que tenen aquests primers objectes de col·lecció per a nens i nenes amb el món de la publicitat.

I és que els cromos, com aprendreu en aquesta mostra, es van desenvolupar de manera paral·lela als mitjans de comunicació de masses com una estratègia publicitària que contribuís a la venda de productes de consum.

Si voleu fer un viatge per la història dels cromos, veniu a fer l’itinerari “Somnis de paper. El col·leccionisme de cromos” que us proposen al Museu Frederic Marès.

Més informació