Tornar

Un any més, arriben les presentacions públiques dels programes de Cultura i Educació

19/04/2024 - 13:00 h

Educació

TOT DANSA, Escena Pilot, ViBRA, Fora de reserves i EN RESiDÈNCiA presenten les obres i els processos de creació que han estat treballant al llarg de tot el curs 2023-2024.

Aquesta primavera, Barcelona es converteix en el punt de trobada entre la cultura i l’educació. Durant els mesos de maig i juny, arriba un cicle de presentacions públiques imperdibles per conèixer les obres i els processos de creació dels diferents programes de Cultura i Educació. D’entre tots els programes, en destaquen TOT DANSA, Escena Pilot, ViBRA, Fora de reserves i EN RESiDÈNCiA. Tots ells han preparat una sèrie d’activitats per presentar-nos la feina que han desenvolupat durant tot el curs juntament amb artistes, col·lectius i equips de mediació.

Un dels programes més consolidat i amb més trajectòria és TOT DANSA. Enguany, 74 alumnes de l’INS Barri Besòs, l’INS Nou Barris, l’INS Pedralbes i l’INS Vall d’Hebron han treballat amb les directores artístiques del projecte, Emma Villavecchia i María Fernanda Soberón, en l’espectacle “Correspondències”, que ens presentaran el 15 de maig al Mercat de les Flors. Aquesta proposta coreogràfica i pedagògica pren la imatge de la xarxa com a metàfora i com a reflex directe de la interdependència que ens uneix. Una “xarxa “social”, en tant que entramat d’individus que conforma un grup o comunitat.

TOT DANSA és un projecte impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre i té per objectiu promoure i afavorir la cohesió, la integració i el treball en equip a través del llenguatge del moviment i la dansa contemporània.

Un altre programa vinculat amb les arts escèniques és Escena Pilot. La cinquena edició finalitzarà el 29 i 30 de maig amb un espectacle al Teatre Lliure. Enguany, el programa ha reunit 74 alumnes i 13 professors de l’INS Barri Besòs, l’INS Caterina Albert, l’INS El Joncar, l’INS Les Corts i l’INS Vall d’Hebron. Tots ells han treballat amb la companyia José y sus Hermanas i han creat l’espectacle “Pànic Escènic”. Escena Pilot està organitzat i promogut per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Teatre Lliure i té per objectiu impulsar la pràctica teatral a les aules dels instituts de Barcelona.

ViBRA és un dels programes més nous. Enguany s’ha dut a terme segona edició pilot, amb els alumnes de 6è de primària de l’Escola Pau Casals (Horta) i el músic i productor Pablo Volt (aka Pope). L’alumnat ens ensenyarà el resultat final del fals documental que han produït el dissabte 8 de juny a les 12.00 hores. Aquest projecte ha estat impulsat pel Centre Cívic Matas i Ramis, amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el Consorci i el Districte d’Horta-Guinardó.

Per la seva banda, Fora de reserves ha celebrat la seva segona edició pilot aquest curs. Aquest programa d’acollida temporal als centres educatius d’obres del fons d’art contemporani de la ciutat celebrarà la seva cloenda el dissabte 11 de maig a l’Escola Josep Maria de Sagarra (Gràcia), on tindrà lloc una activació de “Sabó d’Alep”, l’obra de Jaume Pitarch que s’ha acollit en aquesta escola durant el curs. A banda, també es duran a terme diverses activacions en cooperació amb Fàbriques de Creació. El Graner acollirà un acte vinculat a “Arquetips esquelètics”, de Mònica Planes, instal·lada a l’Escola Ramon Casas (Sants-Montjuïc). I a La Caldera, es desplegaran un conjunt d’activitats a l’Institut Escola Tres Fonts de Les Corts (Les Corts), en el context de l’acollida d’“Al Cistell”, d’Isabel Banal. Per acabar, els alumnes dels Cicles Formatius de Moda de l’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó) s’han inspirat en “High Five Zara composition01.ai (the Poignant)”, de Rubén Grilo, per articular l’activitat de cloenda del curs. Fora de reserves és un programa impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona, el Museu d’Art Contemporani i el Consorci.

Acabem amb EN RESiDÈNCiA, que enguany celebra la seva 15a edició amb la participació de 24 instituts de Barcelona, Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet. Des del 14 de maig fins al 14 de juny tindran lloc les presentacions públiques, les activacions i les mostres dels processos de creació que han protagonitzat 36 artistes, 410 alumnes i 36 docents. Molt aviat, es presentarà el programa detallat de totes aquestes presentacions.

EN RESiDÈNCiA és un programa liderat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el Consorci d’Educació de Barcelona i el Consorci del Besòs, que proposa un espai de treball compartit entre artistes, alumnes i docents dels instituts públics d’educació secundària.