Un recuperat Teatre Capitol reforçarà el caràcter cultural de la Rambla
14/04/2025 - 13:31 h
Les dues sales de l’immoble de titularitat municipal, que també acollirà els Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques, podrien obrir el 2027.
Amb teatres com el Poliorama o el Gran Teatre del Liceu, la Rambla no només és una avinguda especialment popular entre barcelonins i visitants, sinó també un eix cultural de la ciutat. Ara, recupera pistonada amb la pròxima recuperació d’un (o dos) dels seus escenaris, els del Teatre Capitol, que en una nova etapa com a teatre de titularitat municipal, podria obrir la tardor del 2027.
Funcions teatrals i administratives del Consorci de Biblioteques de Barcelona es combinaran en un emplaçament històric que, quan estigui acabada la reforma, acollirà dues sales de 402 i de 198 butaques que, a més, estaran situades en ple centre de la ciutat, a la part alta de la Rambla.
El Capitol s’afegeix així a un seguit de sales de la ciutat recuperades per a ús cultural en els últims temps, entre les quals l’antiga Sala Muntaner, El Molino, el Teatre del Raval o el Teatre Arnau. Per tal de gestionar l’equipament, es convocarà concurs públic, tal com ja es va fer dia amb El Molino o Paral·lel 62.
La recuperació del Capitol per a un ús cultural ha de constituir igualment un impuls a una Rambla nova i amb un paper també nou dins l’escena cultural de la ciutat. Així, a la reforma urbanística s’afegeixen més usos culturals per a una avinguda que serà reconquerida per la ciutadania (i pels ciutadans i ciutadanes de l’àmbit metropolità) i que esdevindrà la targeta de visita d’una ciutat que aposta per la cultura. Amb el nou Capitol, la Rambla es reforça per poder generar noves dinàmiques i col·locar-la de nou al centre de la ciutat i de l’escena cultural.
A més de la funció teatral, l’immoble acollirà les dues plantes dels Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques, actualment de lloguer en un altre edifici de l’avinguda. L’estalvi per a l’Ajuntament serà de prop de 200.000 euros per cada any. També es crearà amb un magatzem central de distribució i logística per al processament i l’enviament de documentals i altres materials a les biblioteques de la xarxa. El projecte contempla una superfície aproximada de 900 metres quadrats per a aquests usos.
Es recupera així per a la vida cultural barcelonina un espai escènic que va néixer com a cinema l’any 1926. En aquella època es va començar a conèixer entre la ciutadania amb el malnom de “Can Pistoles”, a causa de la programació, plena de westerns, films de gàngsters i pel·lícules d’acció. L’espai va ser reconvertit en teatre el 1997 i va viure nits màgiques amb les actuacions en aquell escenari del desaparegut actor còmic Pepe Rubianes.
El 3 de juliol de 2019, una inundació a l’Hotel Continental adjacent va obligar a suspendre les funcions, i es va anunciar la clausura definitiva al final de la temporada. La darrera funció va ser el 12 de març de 2020, quan esclatava precisament la pandèmia de la covid-19 i es decretava el confinament. Mentre havia estat obert, el teatre havia acollit un total de 379 espectacles, amb més de 14.000 funcions i una assistència acumulada de més de 2,7 milions d’espectadors.
Per la seva banda, el Consorci de Biblioteques de Barcelona va ser creat l’any 2001, és un ens local constituït per l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona i està adscrit a l’Ajuntament. Gestiona i coordina les biblioteques públiques de la ciutat.
Per dur a terme l’operació que culminarà l’any 2027 amb la reobertura del teatre, s’ha hagut de fer una requalificació urbanística que intercanvia els usos de dos edificis de la mateixa propietat (l’altre està al carrer de Fontanella). La plusvàlua obtinguda permetrà que l’edifici sigui cedit a l’Ajuntament, amb un sobrant econòmic que farà possible executar les obres de rehabilitació i adequació.