Tornar

Una estratègia municipal impulsarà el sector audiovisual a la ciutat

09/02/2024 - 10:45 h

Ajuntament de Barcelona

Es destinarà entre 1,5 i 2 milions d’euros a millorar els mecanismes de suport al sector.

 

El desenvolupament d’acords estratègics, la creació de programes de retenció de talent i totes aquelles millores que impulsin la innovació i l’aplicació de tecnologies noves al sector audiovisual són els objectius de la Mesura de Govern per acompanyar el creixement del sector audiovisual a la ciutat que impulsa l’Ajuntament de Barcelona.

Es tracta d’enfortir un sector estratègic, que a Barcelona concentra el 57,1% dels llocs de treball i el 61,7% de les empreses amb assalariats de l’àmbit català. És un sector que es troba en un context de globalització de processos productius i continguts. Per tal d’oferir-li suport, s’ha presentat una estratègia que opera tant de manera local com internacional.

El de l’audiovisual és un sector amb un potencial ampli que, en el cas de Barcelona, es beneficia de la capacitat de la ciutat de generar talent i dels esforços per reforçar el seu paper com a pol d’atracció de la producció audiovisual internacional. Per aconseguir-ho i millorar les condicions en el sector audiovisual barceloní, s’implementaran accions en els àmbits de la formació, el foment de programes de retenció de talent, la promoció internacional del talent barceloní i la creació d’espais de diàleg entre els agents implicats i l’administració, com la Taula de l’audiovisual. A aquestes accions es destinaran entre 1,5 i 2 milions d’euros.

L’audiovisual, segons recorda el regidor de Cultura i Indústries Creatives Xavier Marcé, “és un dels sectors que més ha desplegat les seves hibridacions. Ja no es limita essencialment, com fa uns anys, al món de la televisió, les sèries i el cinema, sinó que en aquests moments abraça tot el que seria el discurs digital al voltant de la realitat augmentada, el videojoc… És un univers molt ampli”. En el moment que vivim, opina “cal una reflexió sobre quin és el paper de l’Ajuntament en aquest mapa, que és molt interinstitucional i hi juguen moltes peces, algunes de l’Estat, altres europees, altres de la Generalitat….”. D’aquí una mesura que respon a aquesta voluntat de definir el lloc de Barcelona.

Impulsar la recerca en aplicacions tecnològiques i digitals, crear l’esmentada taula especialitzada en la qual tots els agents i associacions del sector haurien de tenir cabuda o donar impuls als programes conjunts entre ICUB i Barcelona Activa, són algunes de les propostes.

Pel que fa a l’impuls a la recerca, es preparen accions adreçades a facilitar la generació i creació de continguts comercialitzables en l’àmbit de la realitat augmentada i l’audiovisual immersiu i es proposa crear un pla conjunt amb equipaments i centres patrimonials barcelonins que puguin esdevenir espais de generació i de presentació de noves propostes i formats (a la imatge, una filmació davant de l’edifici del Mercat de Sant Antoni. Foto: Laura Guerrero). 

Una de les mesures estrella adreçades a la internacionalització del talent barceloní és la creació d’una triennal de les arts. Aquesta cita hauria de poder concedir a Barcelona el lideratge internacional pel que fa a la creació i difusió de les noves creacions visuals. Garantir la presència continuada en fires i mercats audiovisuals internacionals, consolidar la Barcelona Film Commission per atraure rodatges a Barcelona i, també, promoure amb Turisme de Barcelona el turisme cinematogràfic sostenible, a més d’oferir suport als festivals de cinema de la ciutat per garantir-ne la consolidació, són algunes de les accions previstes.