Tornar

Una nit al museu

15/05/2024 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

Portes obertes i activitats de tota mena en una vetllada que dona als equipaments barcelonins una vida nova i nocturna.

 

Els museus de la ciutat tenen una capacitat gairebé il·limitada de sorprendre’ns amb la riquesa dels fons que conserven, però també amb la manera en què els donen a conèixer. Aquest dissabte, 18 de maig, obren les portes a la nit i converteixen l’experiència quotidiana de visitar un museu en una aventura apassionant. Sigueu benvinguts i benvingudes a la Nit dels Museus.

Tot comença a les 19 h, l’hora habitual en què molts museus i equipaments culturals de la ciutat tanquen portes. Els museus de Barcelona (i diverses ciutats de l’àrea metropolitana) obren en aquell moment i no només ens conviden a visitar-los gratuïtament, sinó que preparen en les seves instal·lacions tot d’activitats que no us hauríeu de perdre.

Moltes són amb reserva (consulteu el web i feu inscripció), però algunes són visites lliures o activitats que no requereixen que feu cap reserva. Si heu improvisat i voleu sortir a veure de prop la Nit dels Museus, continueu llegint.

Les propostes són tan diverses com la temàtica que inspira cada recinte i ens descobreixen fins i tot museus de dimensions reduïdes, però encisadors que potser no coneixeu encara. Sabíeu, per exemple, que a l’Hotel Astoria del carrer de París conserven més de tres-centes obres del pintor i dibuixant de Tarragona Ricard Opisso? Ho veureu visitant el Museu Opisso. Si passeu pel carrer d’Avinyó, en canvi, podreu visitar una Domus romana amb pintures al sostre i a la paret. 

Són només alguns exemples d’espais massa poc coneguts encara que a poc a poc es van donant a conèixer entre la ciutadania amb iniciatives com aquesta. D’altres, són espais més coneguts, però igualment interessants que, en aquesta vetllada que dona accés lliure als equipaments, segurament voldreu tornar a veure.

Si us interessa la història, no us perdreu una visita guiada a l’antic aqüeducte romà que abastia d’aigua la ciutat. A l’Arxiu Fotogràfic, en canvi, ofereixen visita lliure a l’exposició Fotografia per a artistes, però també una actuació de jazz, una vetllada musical a veu i guitarra amb Jesús Victoria (veu i guitarra) i Yago Pajarón (guitarra).

Visitar l’Arxiu Històric de Barcelona i veure’l per dins, meravellar-se entre la col·lecció de volums i el regust d’altres temps de la Biblioteca Pública Arús o, ja en el món de l’esport, una visita al Museu del Barça amb tour immersiu inclòs, o un recorregut pel Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch són algunes de les propostes de la Nit dels Museus.

CaixaForum munta tallers i microconcerts, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona tindreu sessions de Poetry slam o, en el mateix recinte, la fira d’autoedició i microedició gràfica i sonora Anti-Gutter, amb concerts, tallers i un mercat d’autoedició(cal fer reserva). Al MNAC us proposen una visita guiada per mirar-vos obres d’ahir amb els ulls del present i munten un concert de música de la belle époque a propòsit de l’exposició dedicada a Suzanne Valadon.

Portes obertes al Palau Robert, al Pavelló Mies van der Rohe o una cita amb les arts escèniques i la ciència al Museu de Ciències Naturals del parc del Fòrum durant la qual gaudireu d’un espectacle d’improvisació basat en la ciència són algunes més de la infinitat de propostes que us esperen en els diversos equipaments barcelonins durant la Nit dels Museus. Si us voleu fer la vostra pròpia ruta, consulteu al web tota la informació al respecte.