Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Un dels guaixos de Charlotte Salomon que s'exposen

El Monestir de Pedralbes exposa 237 guaixos de Charlotte Salomon

L'artista jueva va ser deportada als 26 anys i va morir a Auschwitz.

Charlotte Salomon (Berlín, 1917 - Auschwitz, 1943) va refugiar-se en l'art com a via catàrtica i de salvament. Va tenir una vida marcada pel patiment extrem, tant en relació amb els que l'envoltaven com en la seva pròpia pell: amb només 26 anys va ser deportada i exterminada al camp de concentració d'Auschwitz. L'artista jueva va deixar com a llegat Vida? o teatre?, definida com una obra d'art total on conflueixen la pintura, el teatre, la literatura i la música. En formen part 782 guaixos, acompanyats de comentaris, diàlegs i descripcions. El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes inaugurarà el 17 d'octubre una exposició amb 237 d'aquests guaixos, mostra comissariada per Ricard Bru, doctor en Història de l'Art i professor del Departament d'Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb el Jewish Historical Museum d'Amsterdam.

A través dels dibuixos i els comentaris, Salomon va intentar descriure la seva vida per tal de trobar-se a si mateixa, superar el passat i intentar entendre el present poc abans de l'Holocaust. La mostra va en la línia del Monestir de Pedralbes de fer recerca i divulgació d'estudis de gènere i espiritualitat, amb especial atenció a les dones silenciades. I és que l'artista jueva va ser negada i oblidada fins fa pocs anys. Els organitzadors descriuen Vida? o teatre? com "una autobiografia dramatitzada i estructurada com si fos una obra teatral o una comèdia musical dividida en tres actes (pròleg, cos i epíleg), on els noms dels protagonistes estan lleugerament alterats respecte a la realitat i amb elements ficticis que transformen l'experiència vital de l'artista en una història dramàtica, catàrtica i curadora". El visitant trobarà en els guaixos moltes referències a òperes, melodies i cançons populars, amb una concepció formal inspirada en el món del cinema.

Tindreu temps d'anar a veure l'exposició fins al 17 de febrer del 2019. Per a més informació, consulteu aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 16 Octubre 2018
  • Comparteix