Tornar

Cartell del 68è Concurs Internacional de Música Maria Canals
Una imatge de l'OFF Concurs Maria Canals d'una edició anterior

El Concurs Maria Canals omple de pianos la ciutat

Se'n podran trobar a ubicacions com el passeig de Gràcia, la plaça Reial, la Universitat Pompeu Fabra o en alguns centres comercials i restaurants.

Ja fa més de quinze anys que el Concurs Internacional de Música Maria Canals —que aquest 2023 arribarà a la 68a edició— va acompanyat d'un OFF Concurs que converteix Barcelona en tota una capital mundial del piano. Durant un mes, ara aquí i ara allà, els pianos de cua són per unes hores al mig d'alguns passejos i places, i qui ho vulgui pot mostrar en públic les seves habilitats amb les tecles. Aquesta iniciativa és una manera de reivindicar la universalitat de les arts, en aquest cas de la música, i també d'homenatjar a peu de carrer la pianista i pedagoga Maria Canals i Cendrós (Barcelona, 1914-2010), fundadora del Concurs i de l'acadèmia de música Ars Nova.

El primer punt on "s'aturaran" els pianos serà, el 27 de febrer, als diversos campus de la Universitat Pompeu Fabra. El 12 de març n'hi haurà al passatge de Maria Canals, i el 16 a Catalunya Ràdio. Un dels dies àlgids d'aquest circuït serà la marató de piano a la plaça Reial, que tindrà lloc el 17 de març a partir del migdia i fins ben entrat el vespre. I al dia següent una altra acció estrella: hi haurà deu pianos al passeig de Gràcia. L'Institut Químic de Sarrià, el Gran Teatre del Liceu, el Palau Robert, el Centre Comercial l'Illa Diagonal i el restaurant 7 Portes són altres indrets que tindran el seu moment pianístic. Aquesta activitat, que l'organització titula "El Maria Canals porta cua", és oberta a tothom, sàpiga o no tocar el piano, però puntualment també hi intervindran estudiants de música, professionals i artistes pluridisciplinars. A més, el Concurs Internacional Maria Canals també muntarà aquells dies diferents activitats educatives per donar a conèixer el repertori pianístic i generar interès per aquest instrument. I portarà pianos de cua a entitats socials que treballen amb col·lectius amb diversitat funcional i discapacitat mental per fer sessions específiques i promoure activitats sensibilitzadores.

76 concursants de 28 països  

Pel que fa al Concurs pròpiament dit, aquesta 68a edició la van començar 229 candidats de 41 països diferents. 76 d'aquests candidats —de 28 països— aspiraran a guanyar el concurs a partir del 19 de març. Aquell dia i els dos següents es farà al Petit Palau la primera prova, i els dies 23 i 24 de març, la segona. La semifinal tindrà lloc el 26 de març, mentre que la gran final es durà a terme al Palau de la Música el 29 de març, en un acte retransmès per Catalunya Música i presentat per Albert Torrens i Sau. Aquell dia a l'escenari també hi haurà la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), dirigida per Manuel Valdivieso. La cerimònia de lliurament de premis es farà el 30 de març al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Data de publicació: Dilluns, 27 Febrer 2023
  • Comparteix