Tornar

Un noi amb una gorra sosté entre els braços una noia inconscient

L'anima, vista per l'Agrupación Señor Serrano

El col·lectiu teatral estrena Extinció al Teatre Nacional de Catalunya.

Heu pensat mai què passaria si als integrants del col·lectiu escènic Agrupación Señor Serrano se'ls acudís muntar una òpera? Aquesta companyia, que utilitza habitualment càmeres de vídeo i tot d'objectes en els seus muntatges ho torna a fer de l'1 al 3 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya, on mostra el seu treball més nou, una proposta lírica en la qual la música conviu amb el teatre.

És Extinció (a la imatge. Foto: David González), un muntatge que porta a escena en format teatral la Missa de Batalla i la Missa pro Defunctis de Joan Cererols, un frare que va viure entre el 1618 i l'any 1680, va néixer a Martorell i va ser monjo del Monestir de Montserrat, on va morir. Va passar un temps a la capital espanyola, on va entrar en contacte amb els nous moviments musicals del seu temps. Això li va servir d'inspiració per crear un bon nombre d'obres... la major part de les quals es van perdre en l'incendi que l'Abadia va patir l'any 1811. Una altra part, però, va ser reeditada durant la primera meitat del segle XX, incloent-hi les esmentades Missa de Batalla i Missa pro Defunctis, mostres d'un Barroc primerenc.

Aquestes composicions són el punt de partida d'Extinció, un muntatge en el qual la companyia ha volgut provar un registre diferent i ha aconseguit continuar investigant en assumptes que afecten i preocupen les persones del nostre temps... mitjançant les composicions musicals de fa segles.

Tot i això, la companyia encara fa servir en aquest muntatge molts dels recursos que la caracteritzen, com el vídeo, objectes de tota mena o gairebé, projeccions en directe i, fins i tot, un conjunt vocal i instrumental (el Cor Cererols) que pujarà a l'escenari.

Amb aquests elements, examinaran una qüestió d'ahir i d'avui: la naturalesa de l'ànima humana, durant un viatge visual, poètic i metafòric que ens durà des de les aigües de l'Amazones, fins als estudis anatòmics del segle XVII, i des de l’interior mineral d'un telèfon com el que teniu a la mà fins al "pop" d'una crispeta... 

Àlex Serrano (també intèrpret) i Pau Palacios dirigeixen el muntatge, una producció del Teatro Real i el Teatro de La Abadía que interpreten Marcel Borràs, Carlota Grau i David Muñiz. Els voleu veure en acció? Doncs compreu una entrada per a les funcions d'Extinció al Teatre Nacional de Catalunya, però abans consulteu al web la informació sobre el muntatge.

Data de publicació: Dijous, 23 novembre 2023
  • Comparteix