Tornar

Vista de l'accés a l'edifici des del carrer de Lepant

Un aniversari molt sonat

L'Auditori celebra el vint-i-cinc aniversari consolidat com una de les principals infraestructures culturals de la ciutat.

Una exposició, música (per descomptat) i fins i tot un nou festival. Amb aquestes propostes i moltes més, L'Auditori (a la imatge. Foto: Antonio Lajusticia Bueno) celebra a partir de l'1 de març el vint-i-cinc aniversari de la inauguració. Veniu i pareu l'orella que, durant el mes de març, aquí munten una festa musical per a vosaltres.

"Una sala de condicions estupendes que em recorda a les famoses de Berlín o Metz", "la sala fantàstica que Barcelona es mereixia". Músics de la ciutat com el director i intèrpret Jordi Savall, el violoncel·lista Lluís Claret o el compositor Joan Ginjoan, entre molts més, elogiaven el març de l'any 1999 en un diari de la ciutat l'acústica i les condicions d'aquella sala de concerts que havia construït l'arquitecte Rafael Moneo en una zona que ja començava a ser, de veritat, un dels nous centres de la ciutat, tal com havia previst Cerdà. La nit abans, l'OBC, la pianista Alicia de Larrocha, la soprano Anna Feu i el baríton Enric Serra, dirigits per Lawrence Foster, havien interpretat temes de Wagner, Falla, Montsalvatge o Toldrà, deixant ben clares les condicions excel·lents de l'espai.

El nou equipament, que reforçava la xarxa d'escenaris de música clàssica de la ciutat, però que s'obria també a altres estils, posava de manera decidida Barcelona en el mapa simfònic europeu i es convertia en la nova casa de la Banda Municipal de Barcelona i de l'Orquestra SImfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Totes dues institucions musicals són part destacada de les celebracions del vint-i-cinc aniversari, que es commemora després de 14.000 concerts amb prop d’11 milions d’assistents.

Entre els actes destacats, un concert divulgatiu i gratuït (cal fer reserva) que es repartirà entre la Sala 1 de L'Auditori i l'espai exterior. A la sala, el director Ludovic Morlot dirigirà l'OBC interpretant la Simfonia número 4 en mi menor de Brahms, però abans, Jordi Oriol, de la companyia Indi Gest, posarà un element teatral en crear una ambientació i una dramatúrgia que posin l'obra en context.

No és l'única música que sonarà aquell dia, ja que a la Llanterna, nucli vertebrador de l'edifici de Moneo, amb pintures de murals de Pablo Palazuelo, hi haurà també un concert, el mateix dia 9 de març, dels Killin'Cactuz, la proposta fascinat amb la qual Nao Albet i Adrià González us serviran una bona ració de hip-hop experimental, rap alternatiu, sons electrònics o indie.

Aquest mateix espai exterior de la Llanterna serà escenari d'una exposició liderada pel Museu de la Música de Barcelona que s'inaugurarà el dia 22 de març i que repassarà els vint-i-cinc anys de l'equipament. Aquell dia també hi haurà el concert institucional d'aniversari (22-55 €; també els dies 23 i 24 de març) amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), el pianista Denis Kozhukhin i la soprano Anna Devin, tots dirigits per Ludovic Morlot. Sonarà, com a estrena, Songs for Júlia, del compositor català Josep Maria Guix, seguirà la Setena simfonia, de Jean Sibelius i el Segon concert per a piano de Johannes Brahms, una obra ambiciosa que és considerada gairebé com una simfonia amb piano. El mateix dia 22, també a l'espai exterior de la Llanterna teniu una cita (de franc) amb el piano i l'electrònica, tot en un, de Francesco Tristano.

L'activitat concertística del vint-i-cinc aniversari de l'Auditori comença, però, abans, a primers de març, i es perllonga durant tot el mes. La programació està esquitxada de concerts de l'OBC (La creació, de Hayden, el dia 1; la Sherezade de Ravel i també composicions de Raquel García-Tomás els dies 15 i 16; Concert per a piano de Brahms els dies 22 i 23...), però també de la Banda Municipal de Barcelona que, si el dia 1 i 10, dirigida per Salvador Brotons, ret homenatge a Joan Lamote de Grignon i, el dia 9 de març, protagonitza l'estrena mundial de la Simfonia Gaudí d'Albert Guinovart, amb direcció de José R. Pascual Vilaplana.

Sons experimentals, electrònics, i més enllà de l'electrònica constitueixen l'objecte de desig del nou festival que neix enguany a L'Auditori i que transcorre, en ple aniversari, durant el mes de març. És el Festival Subsònic, on sonarà (1 de març; 15 €) Music for 18 Musicians, una obra del compositor Steve Reich creada en l'efervescent Nova York dels anys 70. La veurem interpretada per Synergy Vocals, els músics del grup de percussió Frames Percussion i la il·luminació de Cube.bz, un dels estudis més prestigiosos de la ciutat. I és que la interpretació musical, el virtuosisme en la il·luminació o el tractament del so o hibridació amb dansa i performance són elements d'un festival en el qual també sentirem els sons en moviment (no, aquí no hi haurà butaques) de Maryanne Amacher. L'Ensemble Contrechamps i l'Ensemble Zwischentöne, amb la complicitat de l'enginyer de so Bill Dietz, interpreten GLIA, una composició de l'any 2005. Són dos exemples d'un festival que té moltes cites més, entre els quals, el 16 de març, la que protagonitzen les avantguardistes creacions visuals de Playmodes i el duet electrònic b1n0, format pels barcelonins Emili Bosch i Malcus Codolà i el 23 de març, la que protagonitza la companyia de dansa Mal Pelo.

Altres concerts de sèries dedicades als sons espirituals, a la guitarra o a les interpretacions impossibles formen part de la programació de l'aniversari, que també té orquestres convidades: les formacions MusicaAeterna el dia 11 de març i l'Orquestra Simfònica de Düsseldorf, el 18 de març.

Més estrenes de composicions contemporànies, publicacions i enregistraments formen part també dels actes d'aniversari, igual que moltes activitats familiars que no us hauríeu de perdre si veniu amb la canalla.

Si voleu celebrar amb L'Auditori vint-i-cinc anys de vida musical de la ciutat, veniu a l'equipament del carrer de Lepant, però abans consulteu al web tota la informació sobre la programació del pròxim mes

Data de publicació: Dijous, 22 Febrer 2024
  • Comparteix