Tornar

Carme Balcells amb Gabriel García Márquez

Una plaça portarà el nom de l'agent literària Carme Balcells

Estarà situada davant de la Biblioteca Gabriel García Márquez, inaugurada aquesta primavera.

Agent literària nascuda a Santa Fe de Segarra, Lleida, el 9 d’agost de 1930 i morta a Barcelona el 20 de setembre de 2015, Carme Balcells va destacar per la seva innovadora gestió, ja que va aconseguir modificar el mercat de contractació, promoció i edició de llibres. Va representar fins a sis Premis Nobel —Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Miguel Ángel Asturias, Camilo José Cela, Vicente Aleixandre i Pablo Neruda—, i se la considera un personatge clau del boom de la literatura llatinoamericana de la segona meitat del segle XX. L'Ajuntament de Barcelona ha fet públic que ben aviat una plaça portarà el nom de l'agent; serà un espai de nova creació al barri de Sant Martí de Provençals, a la cruïlla dels carrers del Treball i Concili de Trento, i just davant de la Biblioteca Gabriel García Márquez, inaugurada el passat mes de maig. Balcells i l'autor colombià varen mantenir una gran amistat, a més de la relació professional.

Als 16 anys Carme Balcells es va traslladar a viure a Barcelona. Després de treballar a l’agència literària ACER, propietat de l’escriptor romanès exiliat Vintilă Horia i on ja va entrar en contacte amb destacats escriptors, el 1960 va fundar l’Agència Literària Carmen Balcells. Tenia la seu al seu mateix pis de lloguer. Una de les primeres funcions de l’agència va ser gestionar els drets de traducció d’autors estrangers i d’alguns autors espanyols per a l’editorial Seix Barral. Amb l’agència que portava el seu nom va representar, a més dels Premi Nobel citats, Manuel Vázquez Montalbán —qui la va definir com la “superagent literària”—, Rosa Montero, Terenci Moix, Jaime Gil de Biedma, Eduardo Mendoza, Juan Marsé o Isabel Allende, entre molts d’altres. Entre els assoliments de l'agent, va aconseguir que s’eliminessin els contractes vitalicis i les clàusules de cessió per temps limitat d’un llibre, motius pels quals va ser molt valorada per les autores i autors.

Balcells també va ser la cofundadora de l’empresa de serveis editorials RBA, de la que posteriorment es desvincularia, o de Barcelona Litinitatis Patria, amb l’objectiu que Barcelona tingués un edifici monumental amb manuscrits, arxius i biblioteques personals de grans escriptors i editors.

Entre els molts reconeixements i les moltes distincions que va rebre, hi ha la Medalla d’Honor de Barcelona, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, la Creu de Sant Jordi, el Premi Montblanc a la Dona, el Premi Especial del Jurat dels Premis Internacionals Terenci Moix, així com ser investida doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Data de publicació: Dimarts, 12 juliol 2022
  • Comparteix