Tornar

Mural del projecte #Visibles, obra de Teo Vázquez per a Arrels Fundació
Mural del projecte #Visibles, obra de Teo Vázquez per a Arrels Fundació
Mural del projecte #Visibles, obra de Teo Vázquez per a Arrels Fundació

#Visibles, art urbà per trencar prejudicis

Arrels Fundació i l’artista Teo Vázquez creen tretze murals que homenatgen i conviden a reflexionar sobre les persones sense llar.

Moltes persones sense llar expliquen que se senten invisibles. Trencar aquesta invisibilitat és clau per transformar la percepció que tenim d’elles i per generar un canvi que millori les seves condicions de vida i que aconsegueixi que ningú no hagi de dormir al carrer.

Les façanes de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la Filmoteca o les Cotxeres de Sants són algunes de les localitzacions que aquests dies acullen a Barcelona la intervenció artística #Visibles. La iniciativa és obra d’Arrels Fundació, en col·laboració amb l’artista Teo Vázquez. Juntes han fotografiat i han col·locat els seus retrats a la façana dels edificis on dormien.

Les imatges són tan grans com les històries de vida i superació dels seus protagonistes: tretze testimonis gràfics que representen les més de 1.100 persones que viuen actualment al carrer a la ciutat de Barcelona. Els retrats estan ubicats als murs dels edificis on solien dormir els seus protagonistes i porten associat un codi QR des del qual els vianants poden conèixer una mica més les seves històries personals.

Ells i elles són l'Anna Maria (a qui trobareu representada a la façana posterior de La Virreina, actual seu de l'ICUB, visible des de la plaça de Sant Galdric), l’Armando (a la Sala Apolo, al carrer Nou de la Rambla, 113); en Miguel Navarro (a la Filmoteca de Catalunya, a la plaça de Salvador Seguí); l’Inma Fuentes (al Rectorat de la Universitat Pompeu Fabra, a la plaça de la Mercè, 12); en Jaume Mengual (al pàrquing del carrer del Cardenal Casañas amb el passatge d’Amadeu Bagués); en Juan Essomba (al carrer de la Marina, 237); en Miquel Fuster (al Centre Cívic Cotxeres-Casinet, al carrer de Sants, 79); en Germán Martín (a l’Escola Fort Pienc, al carrer d’Alí Bei, 75) i en Jesús Marcos (al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, al carrer del Comerç, 36). En falten encara quatre, que podreu descobrir en aquest enllaç, a mesura que Arrels Fundació n’actualitzi el contingut.

Amb aquesta proposta, els seus impulsors volen donar visibilitat a les persones sense llar i fer reflexionar la ciutadania des del mateix espai on elles viuen, a la intempèrie. Els murals ens recorden que hem de trencar prejudicis i entendre que ningú escull no tenir casa.

L’autor dels murals assegura que “ha estat una experiència magnífica”. Conèixer aquestes persones li ha permès adonar-se que quan no tens casa no tan sols “les parets del carrer són invisibles i tothom et pot veure”, sinó que “quan la gent passa pel teu costat et mira des de dalt”. “Amb aquests murals això canvia i ara és la persona que abans dormia allà qui mira des de dalt”, relata.

Si voleu, podeu visitar la pàgina del projecte #Visibles i conèixer els seus protagonistes, així com mirar el seu àlbum fotogràfic. També podeu fer difusió de la campanya a les xarxes socials o bé col·laborar amb l’equip de voluntariat d’Arrels.

Data de publicació: Dilluns, 31 Gener 2022
  • Comparteix