Tornar

15a Festa de la Ciència

Arriba la 15a Festa de la Ciència

La gran trobada ciutadana amb la recerca i la divulgació se celebrarà el 28 i 29 de maig a la Rambla del Raval.

Després de dos anys marcats per les restriccions socials, el 28 i 29 de maig, la 15a Festa de la Ciència recupera tota la seva esplendor anterior a la pandèmia. 200 activitats per a tots els públics, 150 entitats relacionades amb la recerca i la divulgació, i 27 espais són les xifres més destacades d’aquesta gran trobada de la ciutadania amb la cultura científica. Amb aquesta edició, s’emprèn un nou model de Festa descentralitzada segons el qual, cada any, tindrà lloc a un barri diferent de Barcelona i cercarà la implicació de les entitats locals i el veïnat de la zona. Enguany, la Festa aterra al cor del Raval.

El programa de la Festa inclou un munt de tallers, experiments, instal·lacions, debats, microxerrades, jocs, visites i un llarg etcètera. D’entre les activitats destaquen novetats com un Bingo científic, un joc creat expressament per a aquesta edició que posarà a prova els coneixements del públic, i Elektrical body, la mediació, un espectacle que conjuga art i ciència mitjançant la dansa i una coreografia inspirada en l’electromagnetisme. A més, diverses institucions acadèmiques del Raval convidaran a fer visites guiades pels seus espais històrics. Així, es podran descobrir els secrets de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i la Casa de Convalescència de Sant Pau, seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

Així mateix, activitats clàssiques de la Festa tornen en aquesta edició. En són exemples els Reptes matemàtics que proposa el Museu de Matemàtiques de Catalunya, el taller Espies criptogràfics, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, l’Observatori astronòmic, una activitat permanent a càrrec de l’associació Aster, o l’Espai de lectura, amb una selecció de contes i llibres per a totes les edats cedits per la Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte.

Les propostes s’adrecen a franges que, en conjunt, agrupen totes les edats. Així, a l’Espai 0-6 s’hi podran trobar activitats per a les primeríssimes edats, un munt d’altres activitats aniran adreçades al públic familiar i infantil, i espais com el de Microxerrades o l’Escenari de debats acolliran actes pensats per a persones a partir de 16 anys. Per descomptat, també hi haurà propostes per a tots els públics, com els espectacles del divulgador científic Dani Jiménez.

Quant a les temàtiques, la Festa permetrà descobrir la ciència, la tecnologia, la salut i el medi ambient des de totes les seves dimensions. Enguany, a més, es posarà major èmfasi en les ciències del mar i la sostenibilitat arran de la celebració de quatre efemèrides importants: el Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible, l’Any Internacional de la Pesca i l’Aqüicultura Artesanals, l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible, i l’Any Internacional del Vidre. Per aquest motiu, l’edició estrena el nou espai Oceans i més d’una cinquantena de propostes s’inclouen dins la categoria de Medi ambient.

Igualment, les temàtiques de la Festa abasten totes les disciplines de la recerca, des de les més experimentals fins a les socials i humanístiques: biologia, medicina, física, química, astronomia, matemàtiques, tecnologia, arqueologia, lingüística, o les interaccions entre l’art i la ciència, entre d’altres. El 28 i 29 de maig, acosteu-vos a la Rambla del Raval i descobriu-les totes!

Consulteu el programa al web de la 15a Festa de la Ciència.

Data de publicació: Diumenge, 15 maig 2022
  • Comparteix