Tornar

Fotografia de Jordi Pol feta a la plaça de Garriga i Bachs, l'any 1979, dipositada a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

La fotografia de carrer, en estat pur

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona dedica una exposició a Jordi Pol, amb una selecció d’imatges del darrer terç del segle XX.

Fins al 14 de maig es pot visitar a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona l’exposició Jordi Pol. Entre la multitud.

Nascut a Barcelona el 1949, Jordi Pol és un fotògraf autodidacte. Les seves instantànies mostren com era la ciutat dels anys 70 i 80 del segle XX amb un estil que ens remet a la fotografia de “l’instant decisiu”.

L’any 1979 va col·laborar en el projecte del Centre Internacional de Fotografia Barcelona (CIFB) per documentar la situació dels diferents barris. Una de les raons de ser del CIFB era, precisament, la “fotografia de carrer” o street photography. Jordi Pol hi va participar amb reportatges de la Ribera i el Raval.

La seva companya de professió Colita parlava d’ell l’any 2001 com un “gat de carrer”, expert a trobar “el moment precís en el lloc adequat”, i descrivia la seva tècnica amb aquestes paraules: “T’apropes molt a la gent, treballes enganxat al tema com una paparra al seu gos; no hi ha fotos robades amb teleobjectius i zooms, només la teva Leica amb un honest 35 i, com a luxe, un 21 mm”.

El seu coneixement de l’art i la tècnica fotogràfica el va portar, entre els anys 1990 i 2000, a dirigir l’Espai Francesc Català-Roca: un equipament avesat a la divulgació de la imatge ubicat al Centre Cívic Casa Golferichs. Colita rememora aquella etapa, en què Pol administrava “uns pressupostos que feien riure (o de pena, segons com es miri)” i, tanmateix, va “aconseguir aglutinar en aquella diminuta sala d’exposicions el millor de la professió barcelonina, barrejant els clàssics amb les joves promeses”, com Agustí Centelles, Leopold Pomés, Xavier Miserachs, Oriol Maspons, Josep Maria Alguersuari i la mateixa Colita.

L’any 2019, l’autor va donar el seu fons, integrat per més de trenta mil negatius i fulls de contacte, tiratges i objectes relacionats amb la fotografia, a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, que ara li ret homenatge mostrant una part del seu llegat. Datades entre 1967 i 2014, el fons recopila imatges de mercats, festes, concerts, publicitat, exposicions, personatges i escenes de la vida quotidiana.

Data de publicació: Dimarts, 13 Desembre 2022
  • Comparteix