Tornar

Espectacle nadalenc al voltant d'un estel de llum
Simulació de l'espectacle pirotècnic de cap d'any
Imatge del pessebre del Museu Frederic Marés

Barcelona viurà enguany la Màgia dels Reis d’Orient, celebrarà el Cap d’Any, il·luminarà Sant Jaume i mantindrà la tradició dels pessebres

Tot i l’excepcionalitat del moment actual, l’Ajuntament de Barcelona reinventa i adapta les celebracions de les dates nadalenques garantint-ne l’essència i assegurant que tots els barcelonins i barcelonines en puguin gaudir.

Malgrat l’excepcionalitat del moment actual, marcat per les limitacions que motiva la pandèmia per la covid-19, l’Ajuntament de Barcelona prepara unes festes de Nadal i Cap d’Any adaptades a la realitat del moment, però fidels a la tradició i l’essència d’aquestes dates tan assenyalades.

La ciutat s’obrirà a la Màgia dels Reis del 28 de desembre al 5 de gener a l’espai Fòrum, amb tot el simbolisme i la càrrega emocional que suposa, i farà possible una nit de Reis des de casa, gràcies a la col·laboració amb les tres cadenes públiques de televisió: TV3, RTVE i Betevé. També mantindrà el seu compromís amb el Cap d’Any i proposarà gaudir de les dotze campanades, des de casa i de manera especial, amb un espectacle pirotècnic únic i visible des de tota la ciutat. Finalment, conservarà les visites als tradicionals pessebres que cada any s’ubiquen al Museu Marès i al Monestir de Pedralbes, malgrat que s’hagi hagut de suprimir la històrica instal·lació artística de Sant Jaume per reconvertir-la en una exposició retrospectiva dels deu anys de pessebres a la plaça.

La Màgia dels Reis d’Orient prendrà el Fòrum

La tradicional arribada dels Reis d’Orient es veurà alterada per la situació sanitària en el format, però en cap cas en l’essència i el valor, que superen qualsevol entrebanc. Del 28 de desembre al 5 de gener, doncs, la Màgia dels Reis d’Orient s’instal·larà al Fòrum, sota la direcció artística de Marta Almirall, per apropar els elements de la Cavalcada i facilitar que els nens i nenes puguin lliurar la carta i contactar virtualment amb els Reis i els patges, que enviaran missatges des de l’Orient. Un espai d’una hectàrea de superfície a l’aire lliure i ben connectat amb el transport públic que oferirà totes les garanties sanitàries. 

Artistes, escenògrafs i creadors digitals com José Menchero, Miquel Setó, José Vaaliña, Ramon de los Heros, Àlex Posada i la companyia Antigua i Barbuda participen en la conceptualització i elaboració d’espais que recrearan les tradicionals carrosses de la patge Estel, del carbó, dels xumeters i de Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar. A més, hi haurà altres espais que evocaran la recepció i logística dels regals, així com la bústia i els correus per fer arribar les cartes als Reis d’Orient. En conjunt, una visita pensada per realitzar-se en 50 minuts a través de 10.000 m2 de recorregut i d’un circuit de vuit instal·lacions on es trobaran carrosses, estris, vestuaris, bagatges, estendards i tota mena d’utillatges reials. La visita requerirà una reserva prèvia, que s’obrirà a través del web de Nadal de l’Ajuntament de Barcelona el 15 de desembre. L’horari de la instal·lació serà d’11 a 14 hores i de 16 a 20 hores el 28, 29 i 30 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener. El 31 de desembre i el 5 de gener s'hi podrà accedir només en horari de matí.

Ses Majestats arribaran el 5 de gener, per mar i a bord del pailebot Santa Eulàlia, en un horari i una ubicació encara per confirmar. Aquell dia, les tres televisions públiques, TV3, RTVE i betevé, faran que tots els nens i nenes puguin veure des de casa la rebuda institucional de Ses Majestats i la seva visita posterior a la instal·lació amb tot el seu seguici durant la nit, on ultimaran els darrers detalls que transformaran desitjos, somnis i il·lusions en regals. Un espectacle de gairebé 60 minuts en què els Reis d’Orient i el seu seguici, acompanyats de les tradicionals músiques de la Cavalcada de Barcelona i de ballarins, posaran en moviment la instal·lació del Fòrum.

El Cap d’Any mirant el cel des de casa

Barcelona acomiadarà el 2020 i donarà la benvinguda al 2021 amb unes campanades que es podran seguir des de tots els districtes i amb un espectacle de focs artificials visible des de la major part de la ciutat. Coincidint amb les dotze campanades que marcaran el final del dia 31 de desembre, es llançaran dotze palmeres brillants a cada un dels deu districtes de Barcelona: Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià - Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. D’aquesta manera, tots els barcelonins les podran veure des de casa seva.

Aquestes campanades descentralitzades marcaran l’inici d’un gran espectacle de quinze minuts de focs artificials, en una ubicació reservada però que serà visible des de la major part de la ciutat.

Un tros de l’ànima Raval il·luminarà la façana de l’Ajuntament

Aquest Nadal els arcs lumínics del projecte #RavalKm0 il·luminaran la façana de l’Ajuntament. Microescenes de la quotidianitat del barri que fan un Nadal proper, compromès i solidari. En aquest cas els llums, més enllà del seu paper tradicional i decoratiu, són una excusa per promoure una acció social, cultural i econòmica, i darrere cada arc hi haurà una petita història real. Una oportunitat única de portar el projecte al centre neuràlgic de la ciutat i, atesa la situació actual, també una iniciativa compromesa.

Els pessebres de la ciutat

Aquest any no es podrà instal·lar el pessebre a la plaça de Sant Jaume per raons sanitàries, i això permetrà fer una aturada i reflexionar sobre què ha significat el pessebre de Barcelona aquests darrers anys. Per això, l’Institut de Cultura de Barcelona organitza l’exposició “Deu anys de pessebres a la plaça de Sant Jaume”, que posa en relleu tot el que ha representat aquesta proposta de reinterpretació d’una de les tradicions més entranyables de Nadal. Es podrà veure a la planta baixa de l’Ajuntament del 4 desembre al 5 de gener, amb un horari encara per determinar.

També es podran visitar dos dels pessebres històrics de la ciutat. El pessebre tradicional del Museu Frederic Marès proposa enguany un muntatge d’estil tradicional, obra de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, que evoca el paisatge d’una vila costanera del Mediterrani, un escenari per reflexionar sobre les migracions, plenament vigents des de fa dos mil anys. Es podrà visitar del 28 de novembre al 2 de febrer de 2021, de dimarts a dissabte, de 10 a 19 hores, i els diumenges i festius, d’11 a 20 hores; dilluns tancat. Atès que l’aforament serà limitat, caldrà reservar-ne una entrada prèviament. A més, hi haurà un programa d’actes entorn del pessebre: les cantades de nadales, que, si la situació sanitària ho permet, es faran el diumenge 20 de desembre, entre les 11 i les 14 hores, coordinades pel Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, i a les 16 hores, una altra cantada amb la Coral Sant Jordi. Se celebraran al pla de la Seu, on el dissabte 12 de desembre també es podrà gaudir de la Diada de les Tradicions i Costums Nadalencs.

el Monestir de Pedralbes oferirà novament el seu tradicional pessebre, ja que des del 1984 cada any es fa un muntatge popular a les estances conegudes com les “procures del Monestir”, en col·laboració amb l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Les figures de la instal·lació d’aquest any, de caire popular i contemporànies, són obra de l’escultora sabadellenca Montserrat Ribes. Al costat del pessebre popular es presentaran dos diorames: el primer representarà la nativitat de Jesús, i el segon, el descans de la fugida a Egipte. Aquest pessebre es podrà visitar de l’11 de desembre al 2 de febrer, els dimarts, dimecres, dijous i divendres, de 10 a 13.30 hores, i els dissabtes i diumenges, de 10 a 16.30 hores.

Data de publicació: Dijous, 12 novembre 2020
  • Comparteix