Tornar

BCN RE.SET un circuit d’arquitectura efímera al carrer

Aquest projecte, un dels més rellevants del Tricentenari, no vol deixar indiferent a ningú generant debat tant estètic com conceptual

L’arquitecta Benedetta Tagliabue, de la Fundació Enric Miralles, i el director d’escena Àlex Ollé, de la Fura dels Baus, col·laboraran en els actes de commemoració del Tricentenari BCN amb la realització d’una important intervenció a la ciutat. El  projecte s’anomena BCN RE.SET i es planteja com un circuit urbà amb set instal·lacions artístiques i  arquitectòniques per diferents espais públics de la ciutat que proposen una reflexió sobre els conceptes d'identitat, llibertat, democràcia, diversitat, memòria i Europa, aquest últim com a referent polític i històric. 

La primera instal·lació, ubicada al Parc de la Ciutadella, estarà supervisada per Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé. S'inaugurarà al maig i la idea és aixecar un mur de formigó d'uns 100 metres que simularà la muralla de Barcelona.Tres graffiteros o "muralistes contemporanis" pintaran una cara d'aquest mur. Aquesta primera instal·lacio, en un ambient festiu i lúdic abans de Sant Joan, simularà la caiguda dels murs de manera simbòlica ja que únicament patirà una transformació perquè, com a part d'aquest circuit d'arquitectura, la idea és participar de tot el temps que duri el circuit.

Arran d'aquesta "caiguda" sorgeixen la resta d'instal·lacions que apareixeran com de manera espontània, trencant la monotonia d'un paisatge diari i emergent com a elements que conviden a la reflexió i al diàleg. Tots ells es podran visitar fins l'11 de setembre del 2014. Aquestes altres sis propostes d'arquitectura conceptual, estaran comissariades per arquitectes internacionals que treballaran conjuntament amb els estudiants de diferents escoles d’arquitectura de Barcelona. A cadascun dels artistes se'ls ha atorgat un dels sis conceptes per a desenvolupar el seu projecte en els sis espais emblemàtics escollits a Ciutat Vella i en col·laboració amb algunes escoles de la ciutat com La Salle, ESARQ-UIC, IAAC i Elisava.

Totes les instal·lacions i els materials, a partir de l'11 de setembre, es reutilitzaran per a tasques socials i artístiques.

 

Xiaodu Liu (Xina):

 

Treballarà el concepte d'"Identitat" creant una instal·lació a la plaça Nova que ha anomenat "La Casa Catalana: de l’arc romà a la volta" 
La instal·lació es situarà al límit de l’antiga muralla de Barcino, on hi havia l’antiga ciutat romana. Fabricada a partir de petites peces
ensamblades de bambú i fusta, un cop la instal·lació hagi finalitzat, els materials es reciclaran per a que siguin utilitzats com a biocumbustible. 


Anupama Kundoo (Índia):


L'artista, que viu a Austràlia des de fa uns anys, treballarà el concepte de "Llibertat" i la seva proposta estarà a la plaça Salvador Seguí amb el nom "La biblioteca dels llibres perduts".
Diu Anupama "el coneixement que ens donen els llibres ens fa lliures". I al voltant d'aquesta idea és que ha creat la proposta com un fluir de coneixement amb l'intercanvi de llibres com a protagonista.

 

Hubert Klumper i Alfredo Brillembourg (Àustria i Estats Units):

 

Els dos arquitectes han desenvolupat el seu projecte al voltant del concepte "Europa" a la plaça del Mar. Basant-se en la idea de compartir taula, el seu pavelló serà allargat amb el nom de "Cuines i mercats"

 

Odile Decq (França):


La coneguda arquitecta francesa, treballarà el concepte de "Diversitat" a la plaça dels Àngels. Ja l'espai en què ha de desenvolupar la seva proposta és divers, amb una arquitectura d'edificis moderns a una banda i a l'altre una molt més tradicional.   

 

Peter Cook i Yael Reisner (Anglaterra):

 

El concepte de "Democràcia" és que el reconegut i honorat Peter Cook desenvoluparà a la plaça de la Mercè amb el nom de "2Take my Hand (A daily Celebration of Rights & Civil Weddings)".
 

Grafton Arquitechs (Irlanda):


Serà a l'Arc de Triomf on el famós estudi Grafton Arquitechs crearà la instal·lació "Museu urbà (Memory Box / House of memory)" desenvolupant el concepte de "Memòria".


A banda de la importància artística i arquitectònica del BCN RE.SET, hi ha al voltant d'aquest projecte un seguit d'activitats, exposicions i accions sostenibles que posaran en valor en paisatge urbà i l'autèntica essència d'aquest circuit.

Data de publicació: Dijous, 13 Febrer 2014
  • Comparteix